У вівторок представники восьми парламентських політичних партій підписали заяву про формування об’єднання опозиційних парламентських сил та положення про координаційну раду об’єднаної демократичної опозиції. Спільність позицій своїми підписами засвідчили Юлія Тимошенко (партія «Батьківщина»), Сергій Соболєв («Реформи і порядок»), Борис Тарасюк (Народний рух), Юрій Луценко («Народна самооборона»), Володимир Стретович (Християнсько-демократичний союз), Микола Катеринчук (Європейська партія), Олена Шустік (Українська соціал-демократична партія) та Юрій Кармазін (Партія захисників Вітчизни).
Про необхідність утворення єдиної парламентської опозиції говорив і М. Катеринчук, котрий повідомив, що підписав заяву з окремою думкою. «Не треба поспішати зі створенням опозиційного уряду. Спочатку треба створити єдине опозиційне об’єднання, серед учасників якого я хотів би бачити і Арсенія Яценюка, і В’ячеслава Кириленка», — сказав він.
С. Соболєв, ставлячи свій підпис, зауважив: «Підписання опозиційної угоди — це старт великого шляху, який виведе Україну з кризи, в яку заганяє нинішня влада». Ю. Луценко наголосив, що після часів Кучми в руках Януковича вперше сконцентровано не лише президентську владу, а й уряд, більшість у Верховній Раді, Службу безпеки, органи внутрішніх справ, прокуратуру та телеканали. Протистояти цьому може лише єдина опозиція, зазначив він, та нагадав, що за часів Кучми вдалося підняти народ лише після того, як до складу єдиної опозиції увійшли і праві, і ліві політсили, включно з комуністами.
Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенка, котрий, за його словами, представляє у керівництві парламенту опозиційні сили, зазначив, що сьогодні програма мінімум — не допустити, щоб до складу коаліції увійшло більш як 300 народних депутатів, що відкриє шлях до перегляду базових цінностей у Конституції. А програма максимум — домогтися, щоб під час голосувань за принципові питання 226 голосів мала не коаліція, а опозиція. Окрім того, він звернув увагу на те, що з юридичної точки зору сьогодні коаліції у Верховній Раді не існує, «оскільки частина тих народних депутатів, які підписали коаліційну угоду, вже позбавлені депутатських повноважень». Він додав, що повноцінна коаліція може з’явитися лише 30 березня, коли під час сесійного засідання складуть присягу нові депутати. Водночас Ю. Кармазін зауважив, що новообрані народні депутати складуть присягу, «якщо ми їм дамо це зробити». Цілком можливо, що у даному разі може йтися про те, що коли фракції БЮТ та «НУ—НС» відмовляться реєструватися, то для відкриття сесійного засідання не набереться 226 народних депутатів. У цій ситуації новообрані народні депутати не зможуть скласти присяги та поповнити лави коаліції.