Депутати Івано-Франківської обласної ради вимагають від Кабінету Міністрів України звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки України. Про це йдеться у зверненні, адресованому Президентові України Віктору Януковичу, Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, Прем’єр-міністру України Миколі Азарову. За нього проголосували 72 депутати з 82, які брали участь у роботі 37-ї сесії облради.
Депутати нагадали, що новопризначений міністр відомий своїми «українофобськими поглядами». «Його заяви про черговий перегляд історії України, про зміну мовної концепції в освіті і врешті намагання ліквідувати зовнішнє незалежне оцінювання не можуть залишити нас байдужими», — зазначають вони. Депутати переконані, що «втілення намірів міністра означає не просто відхід від принципів Болонського процесу, а повернення в освіту корупції та нав’язування комплексу меншовартості дітям і молоді». Тому рішуче протестують «проти перебування Дмитра Табачника на посаді та проти намірів знову повернути освіту до застарілого зразка, що веде до хабарництва, розкручування нового витка корупції, віддалення від сучасних освітніх світових програм». Як зазначається у зверненні, «це замах на душі та уми молодого покоління українців». Депутати вимагають звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки і висловлюють протест проти «спроб денаціоналізації гуманітарної сфери, знищення засад формування сучасної школи, через відміну зовнішнього незалежного оцінювання створення перешкод для молоді у здобутті знань та входження України в європейський освітній простір».
Івано-Франківськ.
***
Уперше після помаранчевої революції величезну одностайність виявили громадські організації та партії Львівщини і прийшли під стіни обласної ради — підтримати рішення позачергової сесії про звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради з вимогою зняти з посади міністра освіти і науки України Дмитра Табачника. Практично не було такого впродовж п’яти років, коли і депутати в залі, й учасники п’ятитисячного мітингу говорили про одні й ті самі речі — потребу відставки Табачника і призначення на посаду «особи з патріотичним світоглядом, прагненням служити українському суспільству і державі».
Мітинг був ініційований не політичними партіями, а громадськими силами, зокрема Конгресом української інтелігенції, Об’єднанням патріотичних сил Львівщини і Студентською радою Львова.