«Реформа виборчого законодавства: реалії та перспективи» — під такою назвою учора відбувся «круглий стіл» за участю представників ЦВК, Комітету виборців та політичних експертів.
У тому, що виборча реформа — це не лише зміна виборчої системи, а набагато глибше поняття, наголошували всі без винятку учасники заходу. Так само вони впевнені й у тому, що «це непідйомний пласт роботи, який ніхто не збирається піднімати». Такого висновку вони дійшли зокрема через те, що більшість напрацювань і пропозицій щодо виборчої реформи досі перебувають у комітетах та експертних управліннях.
«Адже коли експерти говорять про зміни, вони думають, як зробити краще, а політики — яка система дасть або забере в них додаткові голоси», — зазначив голова правління Комітету виборців Олександр Черненко.
Тож насамперед для реформування виборчого законодавства потрібна політична воля, вважають учасники засідання. Щоб вона з’явилася, на політиків і парламентаріїв має натиснути громадськість.
Нині в парламенті зареєстровано кілька законопроектів щодо зміни виборчої системи. Наразі, на думку експертів, найвдалішим є проект авторства Андрія Шевченка та Владислава Каськіва. Щодо нього позитивно висловилася й Венеціанська комісія. Але деякі вітчизняні експерти все-таки наголошують: ці зміни не підходять до українських реалій, будуть не зрозумілими для виборців, а під час застосування можуть взагалі бути спотворені.
Вони справді будуть незрозумілими, переконані учасники «круглого столу», якщо правила гри змінювати безпосередньо перед початком гри або взагалі під час неї.
«Наша країна досі не готова до жодної реформи, — зазначив голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут. — Вона й не буде готова, якщо зміни вносити перед самими виборами і не проводити просвітницьку роботу серед громадян».