Але пенсіонери своє отримають
Загальний дефіцит Пенсійного фонду до кінця першого кварталу цього року сягне 29,8 млрд. грн. Таку цифру днями оприлюднив новий міністр фінансів України Федір Ярошенко.
Керівник мінфіну покладає провину за ситуацію, що склалася, на попередній уряд. Як повідомляє Управління по зв’язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету міністрів України, Федір Ярошенко відзначив, що після вивчення стану справ у відомстві було об’єктивно встановлено, що система державних фінансів, у тому числі, фінансування соціальних виплат, перебуває в повному занепаді.
Міністр процитував нещодавнє письмове звернення екс-керівника Держказначейства Тетяни Слюз до його попередника: «Наявних на єдиному казначейському рахунку коштів і очікуваних надходжень недостатньо для здійснення фінансування навіть захищених соціальних статей та видатків з надання позичок Пенсійному фонду. Залишок коштів на кінець операційного дня становить мінус 1,4 млрд. грн.».
Разом з тим, Федір Ярошенко завірив, що очолюване ним відомство забезпечить у повному обсязі фінансування всіх видатків.
«Ми не допустимо ніяких зривів у системі державних фінансів, і всі пенсії та соціальні виплати будуть виплачуватися вчасно», - додав він.
Ситуація з наповненням головної пенсійної скарбнички країни дійсно непроста, підтверджує «Голосу України» експерт Фонду соціальної безпеки Юрій Гавриленко. За його словами, загальний дефіцит ПФ становить близько 40 мільярдів. Надприродного його наповнення не передбачається, тому що ще торік підприємства значну частину податків сплатили наперед. Однак затримок з поточних соціальних виплат, особливо пенсіонерам, не має бути, вважає експерт.
За рахунок чого ж новий уряд зможе забезпечити безперебійну виплату пенсій?
- Є кілька варіантів. Перший: зовнішнє запозичення грошей. Другий: ввімкнути друкарський верстат. І третій, найбільш перспективний: припинення пагубної практики рефінансування банків й спрямувати ці кошти на інші потреби. В першу чергу, на розвиток економіки. Внаслідок чого запрацюють підприємства, почнуть сплачувати податки й з’являться гроші на социальні потреби, - коментує Юрій Гаврилечко. - Подібне в період кризи спостерігалося в США. Там за рахунок коштів федеральної резервної системи, оминаючи банки, почали кредитувати бізнес.
Співрозмовник до позитиву перших кроків уряду відносить заяву провести аудит грошей від кредитів міжнародних фінансових організацій, які отримала Україна за останні роки. Щоправда, експерт побоюється, що швидкість, з якою Кабмін має бажання це зробити й прийняти новий бюджет (протягом місяця), може обернутися непередбаченими наслідками. Тому що ризикуємо отримати бюджет, який базується на недостовірних даних. А така поспішність знову не дозволить Україні вирішити проблеми, що накопичувалися роками та поглибилися через світову фінансово-економічну кризу.
Мал. Олексія МОНАСТИРСЬКОГО.