11 серпня 2014 року народний депутат України Юрій Вознюк зареєстрував підготовлений головою Рівненської обласної ради Михайлом Кирилловим законопроект щодо легалізації видобутку бурштину. Цей документ, безумовно, потребує доопрацювання. Однак його величезним плюсом є те, що до напрацювання законопроекту долучилися мешканці північних районів Рівненської області. Наразі ведуться переговори про терміновий розгляд проекту в комітетах парламенту та його експертну оцінку.

12 серпня до Верховної Ради України приїхало близько трьохсот мешканців північних районів Рівненщини та громадських активістів, а також 34 обласні депутати, які провели під стінами парламенту депутатські збори.

— Нашою головною вимогою було припинення фінансування сепаратистів за рахунок продажу поліського бурштину в Росію. Для тих, хто не знає, більшість нелегальних бурштинокопачів й досі кришують люди Януковича і компанії. Відповідне звернення із закликом легалізувати видобуток бурштину ми вчора передали Прем’єр-міністру України, народним депутатам, голові постійної комісії з питань екології та іншим уповноваженим особам, — каже Михайло Кириллов. — Після пікетування Верховної Ради відбулася нарада з головою Державної служби геології та надр України Дмитром Кащуком. За результатами наради Держгеонадра погодилися долучитися до роботи над зареєстрованим законопроектом. З метою врегулювання ситуації при установі створюється робоча група, до якої увійдуть представники Рівненської, Волинської та Житомирської областей. Таким чином бурштинове питання нарешті зрушило з мертвої точки.

Також голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов повідомив, що вчора вдалося з’ясувати подробиці видачі спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами на території області:

— Можу констатувати, що на Рівненщині діє багато аферистів, які прикриваються липовими документами, щоб незаконно видобувати бурштин під виглядом геологічної розвідки. Завдяки налагодженню співпраці з центральними органами влади, було отримано достатньо інформації та аргументів, щоб ліквідувати такі схеми, а їх організаторів притягувати до відповідальності.

Разом з тим, Михайло Кириллов зазначив, що поїздка до Верховної Ради України вкотре підтвердила, що абсолютна більшість народних депутатів саботують всі важливі рішення:

— Владу потрібно терміново змінювати на нових, не скомпрометованих старими політичними проектами політиків та управлінців. Без реальної люстрації ми приречені на невдачу.

Про це повідомила прес-служба Рівненської обласної ради.