Про це на вчорашньому засіданні «круглого столу»: «Вдосконалення механізму дисциплінарної відповідальності суддів як необхідна складова боротьби з корупцією та відновлення авторитету судової влади» заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Валерій Бондик.
«Нині відбувається реформування судової системи. Дискусія навколо цього конче потрібна. Бо без відкритого діалогу, «круглих столів», семінарів не зможемо генерувати правильні закони або зміни до них», — підкреслив парламентарій.
Головний редактор газети «Юридическая практика» Юрій Забара розповів, що на сьогодні правовою базою реформування судової системи є підготовлений Комітетом з питань правосуддя законопроект про судоустрій та статус суддів. Переважна частина його положень може бути ухвалена у другому читанні.
Вдосконалення механізму дисциплінарної відповідальності суддів є важливим кроком щодо запобігання корупції в суддівському середовищі, переконаний член вищої кваліфікаційної комісії України Руслан Кирилюк.
Сьогодні в роботі кваліфікаційної комісії є багато проблем. По-перше, це термін притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів. «Строк шість місяців з урахуванням термінів розгляду судових справ досить малий, необґрунтований. Він має бути значно більший, наприклад, від одного до трьох років», — сказав Руслан Кирилюк. По-друге, для належної реалізації функцій дисциплінарного органу потрібно надати право розгляду справи без участі судді навіть у разі його повторної неявки. Але якщо достатньо матеріалів.
На знімках експерт USAІD Девід Вон; головний редактор газети «Юридическая практика» Юрій Забара, народний депутат Валерій Бондик.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.