Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти не один раз обговорював проблеми професійно-технічної освіти (ПТО).
На черговому засіданні комітету розглянуто інформацію Міністерства освіти і науки та Національної академії педагогічних наук про виконання комітетського рішення щодо реалізації чинного законодавства в частині науково-методичного забезпечення професійно-технічної освіти, впровадження в навчально-виробничий процес досягнень науки, техніки, нових технологій, передового досвіду та інноваційних педагогічних технологій.
Ще 2008 року комітет докладно проаналізував ситуацію в системі ПТО. Він орієнтував уряд і наполягав на необхідності термінового розв’язання проблем, які значною мірою стримують, а в окремих випадках унеможливлюють розвиток професійно-технічної освіти та можуть призвести до руйнації системи підготовки кваліфікованих робітників. З червня 2008-го по грудень 2009-го за рішенням комітету реалізовано майже 40 організаційно-управлінських заходів.
З ініціативи та за участі народних депутатів проблеми ПТО розглянуто урядом, МОНУ та обласними державними адміністраціями, Президією АПН. Затверджено плани дій центральних органів виконавчої влади і наукових установ та регіональні програми розвитку професійно-технічної освіти. На численних «круглих столах», конференціях, семінарах обговорювались проблеми галузі, пропонувалися заходи з оперативного та ефективного їх розв’язання.
Враховуючи надзвичайну актуальність питання, комітет у грудні 2008 року надіслав уряду рекомендації «Про виклики для вітчизняної науки та освіти в контексті світової фінансової та економічної кризи», в яких із 48 пунктів 17 стосувались ПТО.
Торік у березні парламентарії обговорили оптимальні шляхи модернізації профтехосвіти, підготували та надіслали Кабміну ґрунтовні, максимально конкретизовані «Пропозиції щодо першочергових заходів, спрямованих на вдосконалення функціонування системи професійно-технічної освіти України в умовах фінансово-економічної кризи».
Протягом останніх півтора року комітет понад 50 разів звертався до уряду з різних питань функціонування професійно-технічної освіти.
Народні депутати, освітяни та науковці обговорили інформацію, з якою на засіданні комітету виступили директор департаменту професійно-технічної освіти МОНУ Тимофій Десятов та Президент Національної АПН Василь Кремень. За матеріалами міністерств фінансів, економіки, праці та соціальної політики, обласних державних адміністрацій, Інституту професійно-технічної освіти, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти робочій групі запропоновано доопрацювати проект рішення з урахуванням зауважень і пропозицій та внести його на розгляд.