Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення до Міністерства охорони навколишнього середовища та Державного комітету України з водного господарства з проханням з’ясувати обставини спуску води на Київському морі, що призвело до масової загибелі риби.
Як відомо, 12 березня в засобах масової інформації з’явилися численні повідомлення про масову загибель риби, спричинену спуском води з Київського водосховища. За інформацією ЗМІ, ВАТ «Укргідроенерго» здійснило цей спуск відповідно до рішення Міжвідомчої комісії при Держводгоспі України для запобігання небезпечним наслідкам весняної повені. Внаслідок таких дій рівень води у Київському водосховищі впав так, що крига в багатьох місцях лягла на дно та придавила своєю вагою рибу, що зібралася на мілководді. Однією з можливих причин рішення про спуск води засоби масової інформації називають побоювання через вірогідність затоплення будинків у Кончі-Заспі, район якої може одним з перших постраждати внаслідок імовірного весняного паводка.
Серед іншого, у своєму зверненні Микола Томенко вказує й на те, що представники Державного комітету рибного господарства України навіть не беруться рахувати, скільки тонн риби вже загинуло, та наголошують на тому, що якщо рівень води не буде піднятий, може статися екологічна катастрофа — загине все живе на мілководді й виникне небезпека отруєння води у Дніпрі. Водночас, судячи з повідомлень у ЗМІ, адміністрація Київської ГЕС, відповідно до рішення Міжвідомчої комісії, збирається і надалі здійснювати скиди води з водосховища, аргументуючи це інтересами киян.
Заступник Голови Верховної Ради попросив контролюючі органи в найкоротші терміни з’ясувати і повідомити, чи справді Міжвідомча комісія при Держводгоспі України дала керівництву ВАТ «Укргідроенерго» вказівку спустити воду на Київському водосховищі до рівня, який призвів до масової загибелі риби та у зв’язку із якими обставинами і на підставі яких розрахунків було прийнято таке рішення. Окрім того, М. Томенко попросив надати інформацію, як надалі здійснюватимуть регулювання води у Київському водосховищі, до яких наслідків це може призвести і в який спосіб буде відшкодовано невідновні втрати рибних ресурсів, спричинені швидким зниженням рівня води під час льодоставу.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.