Нещодавно до Верховної Ради України було внесено законопроект, який має полегшити життя водіїв, адже за порушення правил, спричинені поганим станом дороги, вони не відповідатимуть. Законопроект передбачає внесення змін до статей 122 та 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП). Обидві статті пропонується доповнити положенням такого змісту: «Не настає адміністративна відповідальність за порушення, передбачені цією статтею, якщо вони спричинені порушенням правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг».
Нагадаємо, що ст. 122 КпАП передбачає відповідальність за перевищення водіями встановлених обмежень швидкості руху, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а так само встановленої заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам, порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції або інтервалу тощо. Стаття 124 встановлює відповідальність за порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.
Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, необхідність його прийняття аргументована, зокрема, тим, що кількість ДТП в Україні залишається все ще великою і далеко не всі вони трапляються з вини учасників дорожнього руху — водіїв та пішоходів. Багато ДТП спричинено поганим станом автомобільних доріг і вулиць, порушенням правил, норм і стандартів при їх утриманні. Притягати водіїв до адміністративної відповідальності за порушення, спричинені таким станом доріг і вулиць, і несправедливо, і неефективно. Тим більше, що відповідати за такі порушення є кому: стаття 140 КпАП передбачає адміністративну, а стаття 288 Кримінального кодексу України — навіть кримінальну відповідальність для осіб, винних у порушенні правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць. Чи стане проект законом, тепер залежить від депутатів.