Учора Юлія Тимошенко провела засідання фракції БЮТ, головним питанням якого було створення опозиційного «уряду майбутнього» та обговорення кандидатур на посади опозиційних міністрів. А оскільки сама Ю. Тимошенко, не будучи народним депутатом, не може обійняти посаду глави опозиційного уряду, то вона запропонувала кандидатуру народного депутата Сергія Соболєва (БЮТ).
Обгрунтовуючи цю пропозицію, вона зазначила, що «по-перше, опозиційний прем’єр-міністр мусить бути народним депутатом, а, по-друге, він мусить бути визнаною людиною в нашому колі, дуже добрим промовцем, і мати для цієї роботи час».
Кандидатуру С. Соболєва підтримали всі присутні на засіданні народні депутати від фракції БЮТ.
Що стосується самої Ю. Тимошенко, то, за словами члена фракції БЮТ Олега Ляшка, вона залишається лідером об’єднаної демократичної опозиції, яка постійно контролюватиме дії чинної влади. «Юлія Тимошенко, незалежно від того, яку посаду вона займає чи взагалі не займає, як казав класик, «наше все». У Тимошенко достатньо авторитету і поваги в суспільстві, щоб бути центром усіх подій в країні, не займаючи жодної державної посади», — зазначив він та додав: «Тимошенко є лідером команди, а посади — це вже неважливо».
Також О. Ляшко повідомив, що фракція вирішить питання присутності Ю. Тимошенко на пленарних засіданнях Верховної Ради. «Оскільки Юлія Володимирівна, на жаль, не є народним депутатом, чи на щастя, бо там насправді дуже важка атмосфера, і нормальній людині складно працювати у залі Верховної Ради, я думаю, що зараз будемо на фракції шукати варіанти, яким чином це питання розв’язати», — зазначив О. Ляшко.
При цьому він висловив тверде переконання, що питання присутності Ю. Тимошенко у Верховній Раді вирішиться позитивно. «Куди вони дінуться? Хай спробують не допустити лідера опозиції і лідера блоку у Верховну Раду», — додав народний депутат. Водночас він нагадав, що будь-яка особа може бути присутньою на пленарному засіданні парламенту, якщо вона отримала відповідне запрошення від народних депутатів. «Юлія Тимошенко не народний депутат, але на запрошення будь-яка особа може прийти до Верховної Ради. І Юлія Володимирівна буде там на запрошення нашої фракції», — наголосив О. Ляшко.
Тим часом Ю. Тимошенко закликала лідерів опозиційних сил утриматися від взаємних образ та суперечок. За її словами, вже перші дні правління нової політичної команди на чолі з Віктором Януковичем показали, «що Україну, національні інтереси та демократичні цінності від цієї команди треба буде захищати», та це завдання може виконати тільки демократична, без внутрішнього взаємопоборювання, опозиція. Згадавши про минулий «негативний досвід розбрату у владі в одній демократичній команді, коли люди, які за визначенням мають один світогляд, одні й ті ж ідеологічні принципи та бачення розвитку Української держави, почали боротьбу між собою», Ю. Тимошенко закликала визнати ці помилки, щоб більше ніколи їх не допускати. «Жодного слова, жодної дії, жодної репліки, спрямованої на розкол опозиційних сил — саме така вимога часу та позиція нашої команди», — вважає лідер БЮТ.
Також учора відбулася прес-конференція лідерів опозиції, у якій, окрім Сергія Соболєва, взяли участь заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, Юлія Тимошенко та народні депутати від фракції «НУ—НС» Борис Тарасюк, Юрій Кармазін, Микола Катеринчук та Володимир Стретович.