Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 20-й тур. 13 і 14 березня.
«Динамо» — «Ворскла». 1:0. 12 700 глядачів. Рефері — Геренда (Калуш). Гол: Шевченко, 55.
«Карпати» — «Арсенал». 3:3. 8 000 глядачів. Рефері — Покидько (Полтава). Голи: Батіста, 41, Федецький, 60, Ткачук, 90+1 — Шахов, 20, Шоава, 68, Шацьких, 72.
«Металург» (Запоріжжя) — «Металург» (Донецьк). 3:2. 5 000 глядачів. Рефері — Шмигельський (Львів). Голи: Тейку, 39, Пісоцький, 74, Невмивака, 89 — Мгуні, 70, Дімітров, 88.
«Чорноморець» — «Кривбас». 3:1. 4 000 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Ващук, 49, Балашов, 71, Маурісіо, 90+3 — Варнаков, 41.
«Таврія» — «Іллічівець». 3:3. 6 300 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Фещук, 36, Галюза, 78, Ідахор, 79 — Касьян, 9, Ярошенко, 12 (п), Габедава, 89.
«Дніпро» — «Оболонь». 2:0. 10 719 глядачів. Рефері — Родіоненко (Луганськ). Голи: Самодін, 57, Калиниченко, 66. На 57-й хвилині Назаренко («Дніпро») не реалізував пенальті.
«Закарпаття» — «Зоря». 2:1. 3 800 глядачів. Рефері — Венгер (Київ). Голи: Микуляк, 78, Гомес, 84 (п) — Шевчук, 77 (п).
«Шахтар» — «Металіст». 2:1. 31 254 глядачі. Рефері — Іщенко (Київ). Голи: Левандовський, 31, Коста, 79 — Антонов, 14.
Зрозуміло, що центральним у турі був матч у Донецьку. «Шахтар» зазнав відчутної кадрової втрати. На три матчі дискваліфіковано головного форварда «гірників» Адріано. Та ще й швидкий гол господарі пропустили від харків’ян. Але згодом зрівняли рахунок, а під завісу зустрічі Коста ефектним удароом забив переможний м’яч.
То яка причина успіху господарів у цьому безкомпромісному протистоянні? Либонь, наявність потужнішого резерву. Справді, лава запасних у «Шахтаря» значно довша. Тому Луческу має більше можливостей посилити гру, кинувши в бій свіжі сили в потрібний момент.
Маркевич перебуває у значно складнішому становищі. Травмувалися Обрадович, Березовчук, Девич, і одразу ситуація загострилася. Мирон Богданович сказав, що влітку «Металістові» потрібно серйозно доукомплектуватися.
Зовсім не весняний футбол продемонстрували учасники матчу в Одесі. Гра була весь час захопливою і привабливою. Але то були два різні тайми. У першому «Кривбас» зіграв переконливіше — дисципліновано, цілеспрямовано і відкрив рахунок.
А от після перерви всі чесноти криворіжців кудись поділися. Натомість оговтався «Чорноморець», котрий порадував злагодженими командними діями. Поряд із досвідченими майстрами намагалися виявити свої найкращі якості молоді виконавці. Зокрема, добре зіграв 21-річний воротар Євген Паст. А удар 19-річного Віталія Балашова вивів одеситів уперед.
Після зустрічі чемпіонів із «Ворсклою» до представників ЗМІ завітав поспілкуватися президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс.
— Наша команда, на жаль, важко входить у сезон, — сказав він. — Тренерському штабу необхідно розібратися, чому так відбувається, чому команда так мало забиває. Сьогодні Мілевський не зміг відправити м’яч у сітку з двох метрів. А потім Маграо бавився на ударній позиції. Пропустили б ми на останніх хвилинах — і все.
Хочу віддати належне нашому новобранцеві Данило Сілві. Видно, що хлопець набирає форму. Він має ті якості, які відповідають рівню гри «Динамо». Насамперед відзначив би його швидкість.
— Виходить, ігрової кризи в «Динамо» немає?
— І не тільки ігрової. В «Динамо» немає жодної кризи. Все в команді нормально. Єдине — необхідно намацати ігрові зв’язки після зимової перерви, і все стане на свої місця. Загалом можу сказати, що на сьогодні команда ожила відсотків на сорок. Сподіваюся, що в наступних матчах ми гратимемо ще мобильніше і краще.
Миколу Павлова вважають людиною відвертою, він завжди намагається говорити правду. Цього разу тренер був досить лаконічний: «Футбольні закони ніхто не відміняв: не забиваєш ти — забивають тобі. Янузі не влучив у майже порожні ворота, і одразу відзначився Шевченко. А паніка та істерика, яку розводять довкола «Динамо», — це все даремно. Коли у команді такі майстри, як Шевченко, Мілевський та Шовковський, — тривожитися нема чого. Кияни так завжди — спочатку навесні розкачуються, а потім як розженуться, то їх уже не наздогнати».
Багато було забито у Львові. Але не лише ця обставина принесла задоволення вболівальникам. Головне, що була гостра суперечка. Лише в компенсований час господарям вдалося врятувати матч. Однак варто сказати й про епізод, котрий стався на 33-й хвилині. Кожанова вивели сам на сам із Ревою. Львів’янин переграв воротаря і забив. Однак сумнівне рішення прийняв арбітр, пославшись на сигнал лайнсмена про офсайд. Телеповтори з різних ракурсів показали, що Покидько найімовірніше неправильно не зафіксував взяття воріт...
На знімку: в боротьбі за м’яч киянин  Євген Євсєєв (на передньому плані) і львів’янин Сергій Зеньов. 
Фото Євгена КРАВСА.