Ванкувер (Канада). Х зимові Параолімпійські ігри.
Українські спортовці не вірять у забобони (змагальна частина почалася 13 березня). І стартового дня здобули 5 медалей — 2 золоті, срібну та 2 бронзові.
Варто згадати, що і на минулих Іграх перший день був дуже схожим на сьогоднішній. Навіть переможці ті само. Як і в Турині, перше «золото» у Ванкувері нам у перегонах переслідування на дистанції 2,4 км (біатлон) принесла Герой України Оленка Юрковська (на знімку). Вона впевнено трималася на дистанції, відчуваючи себе справжнім лідером. Трішечки не вистачило настирності для «срібного» фінішу Людмилі Павленко. Але й її бронзова медаль — дорогоцінна.
Біатлоніст Віталій Лук’яненко також вирішив не відступати від своєї чемпіонської традиції і на дистанції три кілометри у перегонах переслідування виборов золоту нагороду.
І Юрій Костюк (так само вже традиційно) виборов свою першу срібну нагороду (це так він нас випробовує перед тим, як завоювати «золото»). Йому забракло 48 секунд, щоб стати першим. Можливо, через поривчастий вітер Юрко раз не влучив у мішень, через що довелося виконувати «штрафні». Отож, дорогоцінний час було втрачено.
Третім на п’єдесталі пошани був дебютант Параолімпіади Григорій Вовчинський. Його трохи підвела стрільба. Інакше бути б йому чемпіоном.
Другого змагального дня у нашому активі з’явилася ще одна нагорода. «Бронзу» на дистанції 10 км лижних перегонів здобула Олена Юрковська.