«Голос України» не раз писав про побоювання прибічників ЗНО, як-то громадських та студентських організацій, щодо можливості скасування тестів. Нині активісти вже мають усі підстави обурюватися намірами нової влади й об’єднують сили, щоб разом відстояти незалежне оцінювання.
— Скасування обов’язкового зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та введення додаткових вступних іспитів фактично знецінює роль тестування, як інструмента у досягненні рівного доступу до вищої освіти, — йдеться в розповсюдженій заяві громадянської мережі ОПОРА та Комітету виборців України. — Якщо дії нової влади відповідатимуть їхнім словам, це буде фактично кроком назад у досягненнях освітньої реформи останніх років. Подібні нововведення призведуть до повернення корупційних схем під час вступу до вищих навчальних закладів і подвійного психологічного навантаження на випускників.
ОПОРА та КВУ визнають необхідність подальшого удосконалення системи ЗНО та процедури зарахування до вузів виключно на основі результатів тестування.
Вони навіть готові провести максимально публічний процес спостереження за процедурою оцінювання та вступною кампанією, щоб надавати суспільству неупереджену інформацію щодо їх проведення.
— Реформу освіти потрібно підтримувати, залучати експертів поза політикою та думати про інтереси дітей, а не ректорів, у яких забрали шматок корупційного хліба з маслом, — кажуть там.
І переконують: завдяки першим крокам освітньої реформи протягом двох останніх років випускники шкіл змогли без поширеної раніше практики грошової мотивації приймальних комісій стати першокурсниками престижних вищих навчальних закладів України. А також зрозуміли, що вступ до вузу залежить лише від їхніх знань, а не фінансових можливостей батьків.