Треба прийняти закон про зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) якості знань, який закріпив би норму Конституції про рівний доступ до освіти. Про це заявив на вчорашній прес-конференції голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Володимир Полохало. «Я вважаю, що навіть у нинішній ситуації цей законопроект може набрати 226 голосів і він вже є у Верховній Раді», — зазначив парламентарій.
В. Полохало назвав заяви нових урядовців щодо можливого скасування зовнішнього незалежного оцінювання знань «некомпетентними і нефаховими»: «Хотів би звернутися до Віктора Януковича і Володимира Семиноженка з проханням не породжувати хаос і не робити експериментів над освітою».
Глава профільного комітету нагадав: законопроект про ЗНО, підготовлений Комітетом з питань науки і освіти в січні цього року, не пройшов друге парламентське читання.
«До того часу, поки не буде виконана на законодавчому рівні норма Конституції про рівний доступ до освіти, діятиме принцип політичної доцільності», — переконаний Володимир Полохало. Парламентарій також наголосив, що близько 80 відсотків випускників і батьків підтримують вступ до вузів за результатами ЗНО.
Народний депутат також зауважив, що скасування ЗНО сприятиме відлученню України від Болонського процесу, а Комітет з питань науки й освіти і надалі відстоюватиме законодавче закріплення зовнішнього незалежного оцінювання і встановлення відповідальності за порушення порядку його проведення.