Народні депутати від БЮТ Іван Кириленко, Олег Ляшко та інші запропонували на розгляд парламенту низку законопроектів, спрямованих на стимулювання економіки та підвищення добробуту громадян України.
Одним із законопроектів пропонується з 1 травня поточного року встановити ставку податку на додану вартість на рівні 17% (замість нинішніх 20%). Іншим законопроектом пропонується ставку податку на прибуток із другого півріччя поточного року встановити 19% (замість 25%) і далі протягом трьох років поступово довести її до 16%.
Депутати-бютівці також пропонують збільшити вдвічі з другого півріччя допомогу при народженні дитини і виплачувати 25 000 гривень — на першу дитину, 50 000 гривень — на другу, 100 000 гривень — на третю і наступну. Нині ця допомога становить 12 240, 25 000 і 50 000 гривень, відповідно.
Також пропонується подовжити виплату допомоги на виховання дитини після досягнення нею трирічного віку, і з другого півріччя щомісячно виплачувати 250 гривень на кожну дитину з трьох до тринадцяти років і далі — 500 гривень до вісімнадцяти років. Сьогодні допомога в розмірі 130 гривень виплачується до досягнення дитиною трьох років.
Ще однією соціальною новацією є пропозиція доповнити Закон «Про заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи» положеннями, спрямованими на забезпечення цінової стабільності й доступності для малозабезпечених громадян продовольства (хліба та 12 інших продовольчих позицій) і ліків (за переліком, який встановлюється Кабінетом Міністрів). Автори законопроекту пропонують, щоб продовольчі товари та ліки із зазначеного переліку реалізовувалися з торговельною націнкою не вище 10 відсотків.
«Невідкладне прийняття цього пакета законів стимулюватиме розвиток виробництва і підвищить фіскальну ефективність податків за рахунок розширення бази оподаткування та детінізації економіки, а також підвищить рівень соціального захисту населення та поліпшить забезпечення державою конституційних прав громадян», — вважає один із авторів законопроектів Олег Ляшко.