Дочасні парламентські вибори відбудуться або восени, або навесні. Таку думку під час учорашньої зустрічі зі студентами та викладачами Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. «Вірогідність осінніх або весняних парламентських виборів дуже велика», — сказав він. Микола Томенко також зауважив, що швидше за все одночасно з парламентськими відбудуться і місцеві вибори. До того ж він порадив студентам не поспішати йти в майбутній парламент, оскільки він ще буде перехідним. А ось уже наступний за ним, на його думку, буде європейським.
Загалом зі студентами і викладачами університету заступник Голови Верховної Ради мав «неполітичну розмову». Він презентував їм громадські проекти Фонду Миколи Томенка «Справедлива країна», а також свої книги «Історія української Конституції», «Український романтик Микола Гоголь» та «Теорія українського кохання». Хоча при цьому зауважив: «Те, що ми робимо з точки зору пропаганди своїх цінностей, це теж велика політика».
Заступник глави парламенту розповів, що спонукало його до ініціювання багатьох громадських проектів, які знайшли широкий резонанс і підтримку в суспільстві. «Колись в юному віці я написав першу книгу про проблеми формування позитивного іміджу України у світі. Я проаналізував, що писали іноземні джерела в 1991—1992 роках про Україну, і виявив десь 70% негативної інформації, 20% — нейтральної і 10% — позитивної. Тож почав думати, що ми могли б презентувати найкращого світові, в яких сферах. І почав це робити на громадському рівні в таких напрямах — духовні надбання України, природні, спортивні, освітні і т. д. Я почав думати, як переконати українців, що їм є чим гордитися, а потім у цьому переконати світ».
Так з’явилася ідея визначити сім чудес України — спочатку архітектурних, а потім природних. «Я започаткував усі ці проекти для того, щоб презентувати світові усе найкраще, що є в Україні», — наголосив Микола Томенко. Проекти виявилися надзвичайно популярними, бо «об’єднують область чи район навколо якогось об’єкта і виховують малий патріотизм».
Проектом своєї гордості назвав Микола Томенко те, що на Хортиці відтворили Запорізьку Січ. Розповів він і про свої освітні проекти, зокрема випуск аудіо-диска «Головні пісні та мелодії України», «Класика української літератури. Живі голоси», «Лебеді материнства. Василь Симоненко», які знайшли успішне поширення у навчальних закладах країни. «Я зрозумів, що треба робити невеликі освітні речі й допомагати школі», — сказав Микола Володимирович. Усі диски випущені спільно з Національною радіокомпанією України і розраховані на найпростіші музичні центри, які є в кожній школі. Не обійшов увагою Микола Томенко і дитячі садки. Для них реалізовано проект «Слуханка для української малечі». Її Микола Томенко подарував усім дошкільним закладам Івано-Франківська під час зустрічі з завідувачами та методистами цих установ.
Івано-Франківськ.