Виставка «Краса, яка може загинути» діє у старовинному замку Тернополя. Тут виставлено 58 світлин, на яких зображено замки, церкви, монастирі, печерні храми області.
— Ми хотіли привернути увагу громадськості, влади до жалюгідного стану нашої спадщини, — каже начальник центру пам’ятко-охоронної та туристичної діяльності національного заповідника «Замки Тернопілля» Микола Сапун. — Якщо у Львівській області депутати виділяють на замки з обласного бюджету в різні роки від одного до трьох мільйонів гривень, то у нас — кілька тисяч.
За словами гендиректора заповідника Анатолія Маціпури, раніше замків в області було понад 150, нині — в кілька разів менше. Сьогодні сучасною технікою розхитують стіни церков, палаців, псують їхній вигляд прибудовами, сучасними матеріалами, а то й просто розтягують цеглу й каміння по дворах. Під час ремонту дерев’яних храмів церковні громади рідко радяться з істориками, архітекторами.
Сьогодні з допомогою держави і меценатів в області зовні впорядковано лише Збаразький замок. За належного фінансування перлинами туристичних маршрутів могли б стати замки в Чорткові, Микулинцях, Золотому Потоці, Скалаті.
Фото автора.