Приблизно півсотні вінничан зібралися біля однієї з посередницьких фірм, щоб повернути свої гроші. Напис на табличці свідчив, що тут надають послуги з працевлаштування, оренди нерухомості та отримання кредитів.
— Я заплатила 150 гривень за те, що мені пообіцяли роботу прибиральниці в престижній фірмі із зарплатнею півтори тисячі гривень, — каже одна з жінок. — Надали номер телефону, за яким мала зв’язатися з роботодавцем. Але за тим номером на роботу нікого не запрошували. Я прийшла ще раз. Отримала вже інший номер. Там теж уперше чули про моє працевлаштування. Одного разу прочитала на стовпі оголошення, що фірма обдурює людей, і зрозуміла, що потрапила в халепу.
На дверях фірми обурені люди побачили замок. Але вони вперто чекали. Приблизно перед обідом хтось повідомив, що знає, куди саме переїхали їхні кривдники. Вони зареєструвалися під новою назвою і змінили місце. Частина людей поїхала за вказаною адресою. В новому офісі впізнали двох секретарок, які раніше брали в них гроші. Потерпілий чоловік накинувся на одну з них: схопив за волосся, заламав руки, почав вимагати свої 150 гривень. Перелякана дівчина запевняла, що в касі порожньо. Погодилася віддати з власного гаманця 70 гривень, більше в неї не було. В шухляді візитери знайшли бланки договорів і знищили їх. Поки з’ясовували стосунки, під дверима вишикувалася черга нових жертв обману.
Отримати телефон власника фірми так і не вдалося. Секретарки запевняли, що не знають його. За щоденною виручкою приїжджала невідома їм жінка. Представники міліції, яких викликали на місце інциденту, підтвердили, що мають письмові скарги на діяльність цієї посередницької структури і порадили потерпілим звертатися до суду.
— З юридичної точки зору нами не встановлено фактів шахрайства, — наголошує начальник Староміського відділу міліції у Вінниці Юрій Дубецький. — Клієнти підписували угоди, в яких зазначено, що фірма надає винятково інформаційні послуги. Люди добровільно підписували угоди і неуважно їх читали.