Колишній міністр вугільної промисловості України Віктор Полтавець буквально за кілька годин до того, як Верховна Рада затвердила новий склад Кабміну, своїми наказами призначив виконуючими обов’язки генеральних директорів державних підприємств «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит» Олександра Богданова та Олександра Коваля. Жодна з кандидатур нових «генералів» не була погоджена з керівництвом області й шахтарськими колективами.
Голова Луганської облдержадміністрації Олександр Антіпов і голова Луганської облради Валерій Голенко звернулися до міністра вугільної промисловості України Юрія Ященка з проханням втрутитися в ситуацію. Щоб уникнути акції громадянської непокори й соціального вибуху, керівники Луганщини просять скасування наказу колишнього міністра.
Неузгоджені кадрові перестановки викликали обурення і у шахтарському Первомайську. Гірники шахти «Першотравнева» не прийняли рішення генерального директора «Первомайськвугілля» Володимира Воротіліна звільнити з посади директора шахти Сергія Баранова. Тільки-но трудовий колектив дізнався про такий наказ, біля шахтоуправління зібрався стихійний мітинг. На думку голови профкому шахти «Першотравнева» Валентина Семенова, для звільнення Сергія Баранова немає жодних підстав. Більше того, при ньому колектив уперше за 13 років виконав річний план з видобутку вугілля. Учасники шахтарського мітингу прийняли резолюцію, у якій трудовий колектив шахти «Першотравнева» і місцева громада висловили недовіру гендиректору ДП «Первомайськвугілля» Володимирові Воротіліну і зажадали від нього скасування наказу про звільнення Сергія Баранова. Зважаючи на те, що за час своєї діяльності новий керівник не вжив дієвих заходів для зміни ситуації на підприємстві, яке давно перебуває у важкому економічному становищі, шахтарі запропонували Володимирові Воротіліну написати заяву про звільнення.