Якби в нашій країні встановили звання «Легенда України», то, найімовірніше, луганчанин Іван Шовкопляс (на знімку) одержав би його серед найперших. Це незвичайна людина з незвичайною біографією.
Що потрібно для того, аби чаювати з королевою
— Коли ми з королевою Нідерландів пили чай, — мимохідь мовив Іван Федорович, — я їй розповів про свої плани.
— Ви пили чай з королевою?!
— Авжеж, а що тут такого? — здивувався Іван Федорович. — Ми, знаєте, завжди з нею чаювали, коли зустрічалися.
І, хитро посміхнувшись, додав:
— Я її «підсадив» на наш «Шахтарський» торт. Хоча Нідерланди й славляться своїми шоколадними виробами, але наш донбаський фірмовий торт королева оцінила дуже високо. Завжди раділа такому подарунку. З пані Беатріс мені доводилося спілкуватися часто, адже моя штаб-квартира як президента Всесвітньої Федерації шашок знаходилася в Амстердамі, і я практично там жив. Королева, до речі, була організатором міжнародних змагань із шашок, які проходили в Нідерландах.
— Зрозуміло. Отже, щоб розпивати чаї з королевою, треба стати президентом, — пожартувала я.
...Боротьба за президентство у Всесвітній Федерації шашок (ФМЖД) виявилася досить напруженою. У Генеральній асамблеї ФМЖД брали участь делегати з 55 країн світу, представники п’яти континентів. Річ у тім, що нідерландець Ван Бейк, який очолював федерацію 12 років, дуже не хотів залишати свою посаду. Його активно підтримували співвітчизники, намагаючись зберегти президентський трон за своєю країною. Адже, починаючи з 1947 року, Федерацію традиційно очолювали представники Нідерландів. Аж раптом виступає українець і викладає свій план перетворення шашкового руху, щоб він став прогресивнішим. Коли ж кандидатуру Івана Шовкопляса запропонували на нового президента Федерації, за неї проголосували делегати 43 країн.
Уперше в історії громадянин України очолив всесвітню міжнародну спортивну організацію, завдяки чому наша країна здобула реальний шанс зміцнити свій авторитет на міжнародному рівні. Це стало результатом активної діяльності, проведеної Федерація шашок України з моменту її вступу в 1992 році до ФМЖД. Українські спортсмени домагалися блискучих результатів на шашкових олімпіадах, чемпіонатах Європи і світу.
Якби Пеле не обрав футбол, можливо, став би великим шашкістом
У кожній країні свої шашки й свої правила гри.
— Приміром, у Канаді, — пояснює Іван Федорович, — грають на 144-клітковій дошці, у Нідерландах та Італії — на 100-клітковій, а в Росії й Польщі — на 64-клітковій. Міжнародними вважаються стокліткові шашки, однак чемпіонати світу проводять за російською та бразильською версіями. Українці показують гарні результати й перебувають на верхніх рядках всесвітнього рейтингу. Однак шашки у нашій країні поки що розвиваються не надто активно. Тому я вважаю за доцільне розглянути питання про введення до програми загальноосвітніх шкіл навчання дітей цього виду спорту. Як це, наприклад, роблять у Нідерландах. У Бразилії так само не тільки футбол, а й шашки входять у національну систему освіти. Мало хто знає, що легендарний Пеле закінчив школу, отримавши звання кандидата в майстри з шашок. Хто зна, якби він не обрав футбол, можливо, став би великим шашкістом. Свого часу я запрошував його до нашої країни й обіцяв улаштувати шашковий турнір, але, на жаль, він не знайшов для цього часу.
З іменем Івана Шовкопляса пов’язують розвиток спорту не тільки в нашій країні, а й за кордоном. У Польщі, приміром, колись проводили турнір з міжнародних шашок на приз Івана Шовкопляса. Він першим з українців 1980 року став міжнародним арбітром із шашок. Що ж до рідної Луганщини, то Іван Федорович протягом 15 років очолював обласне управління фізкультури й спорту. За цей період область підготувала чимало чудових спортсменів. 1992 року вихованці області завоювали на Олімпійських іграх у Барселоні 10 медалей і були найкращими серед усіх областей України. За Шовкопляса олімпійськими чемпіонами стали Федір Лащенов, Ольга й Віктор Бризгіни, Григорій Місютін та Ігор Коробчинський. За ці 15 років на першостях і чемпіонатах світу луганські спортсмени завоювали 59 золотих, 48 срібних і 55 бронзових медалей.
Я грав усе життя
Смак перемоги він відчув ще в школі. Учитель фізкультури Кремінської СШ №2 Олександр Іванович Соловйов запропонував хлопчикові взяти участь у змаганнях із шашок, і той їх виграв. Тямущому хлопчині сподобалося перемагати, і він узявся до шашок всерйоз. В армії Іван уже був кандидатом у майстри спорту, а в Київському військовому окрузі — найсильнішим шашкістом. І після армії, хоч би де працював — на шахті в рідній Кремінній, у редакції газети сусіднього Рубіжного — своє захоплення не кидав. З роками став організатором спорту в області, одним із керівників Федерації шашок СРСР. Брав участь у більш ніж десяти міжнародних турнірах, багаторазовий чемпіон України.
Сьогодні Іван Федорович Шовкопляс як арбітр обслуговує міжнародні турніри. Вийшовши більш як 10 років тому на заслужений відпочинок, продовжує займатися спортом, його розвитком у нашій країні й за кордоном. Завдяки його старанням торік на Луганщині був проведений чемпіонат світу із шашок серед жінок. Як відзначали учасники змагань, рівень його підготовки був не гірший, ніж у світових спортивних столицях. Як Почесний президент Іван Шовкопляс продовжує активно працювати у Всесвітній Федерації шашок, багато часу й сил віддає пропаганді улюбленого виду спорту у своїй країні. Завдяки шашкам, Іван Федорович об’їздив цілий світ, опанував англійську, німецьку та голландську мови, став почесним громадянином Амстердама, зустрів багато цікавих людей...
...І став Героєм України. Цієї нагороди в 2009 році Іван Федорович удостоєний за великі заслуги в розвитку спорту в Україні. Він не тільки майстер міжнародного класу з шашкок. Він — розрядник із 12 видів спорту — легкої та важкої атлетики, спортивної гімнастики, настільного тенісу. До речі, щодо тенісу: гадаємо, й сьогодні ветеран дасть фору будь-якому молодому аматорові цього виду спорту. А серед шашкістів високого міжнародного класу його вважають найкращим тенісистом. Розмов про свій вік не любить. У помічника президента Національного олімпійського комітету України Івана Шовкопляса попереду великі перспективи. Його, приміром, рекомендують на посаду президента Міжнародної асоціації інтелектуальних видів спорту. А це — серйозна заявка. І якщо він переможе в конкурсі претендентів, то стане першим українцем на такому високому й почесному посту. Втім, до слова «перший» Шовкоплясу не звикати.
Луганськ.
Фото автора.