Футбол. Позавчора на базі «Динамо» в Кончі-Заспі відбувся традиційний «день відкритих дверей». Але цього разу спілкування тренера динамівців Валерія Газзаєва (на знімку) з журналістами було досить оригінальним — на ганку житлового корпусу.
— Валерію Георгійовичу, складається враження, що Олександр Алієв веде з вами заочну війну. Як ви це сприймаєте?
— Я сприймаю ситуацію як доросла мудра людина, котра прожила життя, знає ціну перемоги. А все інше, мені здається, вигадки. Це мені й дозволяє будувати нормальні стосунки з людьми, вирішувати великі завдання і досягати поставлених цілей.
— А кавказький характер вам не заважає?
— А куди він подінеться? Я народився там, люблю свою батьківщину, так само як кожен із вас.
— У вас не буває конфліктів з футболістами, які з різних причин не проходять до основного складу? Ну хоча б історія з Гораном Сабличем...
— Це вже знайома історія. Коли йдеться про гравця, який не потрапляє до складу і не витримує конкуренції, кажуть, що тренер упереджено ставиться до нього. Як на мене, в такому клубі, як «Динамо», де дуже високий ступінь конкуренції, футболісти мають відповідати вимогам, які ставить тренер.
Тепер конкретно про Саблича. На даний момент є гравці, які набагато переважають його за рівнем гри. Того, що було вчора, сьогодні недостатньо для того, щоб грати і тренуватися з основним складом. Ми надали Горану чудову можливість тренуватися з другою командою, і при цьому шукати собі новий клуб. Але поки що ним ніхто не зацікавився. Сьогодні будується абсолютно нова команда, з абсолютно новими вимогами, новими тактичними задумами.
Подібне скажу й про Алієва, який не витримав конкуренції й не потрапляв до складу. Всі ці моменти і пов’язані з чутками, які розповсюджують деякі ЗМІ. За їхньою версією, якщо гравець не виходить у стартовому складі, то в нього обов’язково конфлікт із тренером. Вважаю, що це неправильно. Є футбольне поле, саме на ньому люди мають доводити свої амбіції, та аж ніяк не на сторінках друкованих видань. Якщо говорити про конфлікти загалом, то вони існуватимуть завжди. Це природний процес, особливо коли в команді зібрані достатньо амбітні люди. І гратимуть ті хлопці, які відповідатимуть вимогам і даватимуть результат.
Сьогодні у нас 23 футболісти, які вважаються гравцями основного складу. Ті хлопці, які не проходять до нього, займаються з молодіжним колективом або «Динамо-2». У них є можливість прогресувати, але якщо цього не відбувається, то, природно, їм нема чого робити в нашій команді.
— Коли прийшли до «Динамо», ви казали, що політика клубу буде спрямована на українізацію, залучатимуться до роботи з основним складом молоді вихованці. І ось ви купуєте бразильського футболіста...
— Це крайній вчинок, оскільки позиція, на яку ми придбали бразильського гравця, була для нас проблемною. Не від хорошого життя на ній грали Єременко та Бетао, які є центральними півоборонцем і оборонцем відповідно. Стосовно молодих гравців, які сьогодні відповідали б вимогам «Динамо», то їх не було. Скажімо, Мандзюк не дотягував до рівня нашої команди, і зараз, на жаль, він не проходить і до складу «Дніпра». Хоча є молоді Хачериді та Ярмоленко, які одразу заграли в основному складі. Нині залучили до роботи з «основою» Гармаша, Петрова і Калитвинцева. Їм потрібно зростати, а завдяки роботі в основній групі вони прогресуватимуть.
Стосовно Данило Сілва, безумовно, ми його продивлялися у ділі. Шукали футболіста з достатньо високою швидкістю, з хорошими навичками гри в обороні. Данило Сілва — той виконавець, котрий, як на мене, відповідає вимогам правого оборонця. З «Іллічівцем» він зіграв після двох тренувальних днів у команді, і я вважаю, що зіграв на достатньо хорошому рівні. Безперечно, йому необхідно трохи часу для адаптування, але загалом Данило достатньо мобільний, швидкий, молодий. Упевнений, він успішно гратиме в нашій команді.
— Як оцінюєте старт підопічних у другій частині сезону? Подейкують про ігрову кризу в «Динамо». Чи вона існує?
— Погоджуюсь, що результати, особливо останньої зустрічі в Маріуполі, нас не влаштовують. Можна це назвати, як оце ви, ігровою кризою. Однак я вважаю, що якість самої гри, принципи її ведення, які намагаємося впровадити, є правильними. У матчі з «Кривбасом» у нас була тотальна перевага у створенні голевих ситуацій, як і в наступному поєдинку з «Іллічівцем», але якістю реалізації, природно, ми не задоволені. Вона пов’язана з поновленням чемпіонату, несприятливими погодними умовами, станом полів. На таких полях, особливо після тривалого підготовчого періоду, коли всі команди готові приблизно однаково, нівелюється техніко-тактична перевага, а на перший план виходить функціональна підготовка. Звичайно, коли немає реалізації, про досягнення результату говорити складно. Більше того, зазначу, що в останньому поєдинку мали місце суддівські помилки: спочатку арбітр зафіксував неіснуючий офсайд в епізоді із забитим м’ячем Нінковича за рахунку 0:0, а потім зарахував гол Зозулі, який було забито якраз із положення «поза грою». Загалом я задоволений своїми підопічними, їхнім ставленням до справи і демонстрованою грою, але якість реалізації не дозволяє нам мати такого відриву від переслідувачів, який був після закінчення першої частини сезону.
— Уболівальники висловлюють занепокоєння, що лінія оборони складена переважно з бразильців. Яка ваша точка зору?
— Вважаю, що наша оборона діє досить добре, особливо враховуючи той факт, що вона була створена лише цього року: Данило Сілва, Маграо, Алмейди та Хачериді. І я в цілому задоволений її грою. Природно, в кожному матчі бувають окремі огріхи, які не дозволяють оборонцеві уважно зіграти в якомусь окремому епізоді. Ми пропустили менше за всіх, і це я вважаю головним показником. Усі наші оборонці достатньо молоді, тільки починають грати на високому рівні. Цей рік у нас піде на формування команди, щоб вона була справді боєздатною. Сьогодні в нас грають шість-сім абсолютно нових футболістів, які до завершення сезону мають діяти насправді злагоджено. До початку наступного футбольного року, особливо до матчів у єврокубках, ми сподіваємося створити по-справжньому боєздатний колектив. Конкуренція буде тільки посилюватися, а завдання і цілі ставатимуть дедалі вищими. З урахуванням цього ми й комплектуємо команду.
— У стартових турах чемпіонату влітку «Динамо» вигравало з великими рахунками. Тоді вас запитували: чи не боїтеся стати згодом заручниками отих результатів? Тепер те пророцтво начебто збувається...
— Звичайно, вболівальники чекають від нас хорошої гри і результативних перемог. Безумовно, така команда, як наша, має демонструвати дуже змістовну і видовищну гру. Але ж ми не можемо в кожному матчі забивати по шість м’ячів на цьому етапі турніру, після тривалої зимової паузи. Стосовно того, що ми стали заручниками власних результатів, то я так не думаю. Потенціал у нашого потужного і сильного колективу досить високий. Тимчасові невдачі, як ото у матчі з «Іллічівцем», трапляються з кожною командою.
— Кажуть, що після матчу в Маріуполі у вас відбулася зустріч із президентом клубу. В якій атмосфері вона проходила?
— У приязній атмосфері. Звичайно, кожному з нас було неприємно, що не вдалося виграти в «Іллічівця», але не більше того. Говорити про якісь проблеми на сьогодні, я вважаю, немає сенсу. Попереду достатньо матчів, і в нас стабільне положення в чемпіонаті. А певні невдачі впродовж тривалої дистанції турніру завжди існують.
— Останнім часом лунають розмови, що ви можете очолити збірну Росії...
— Я вже давав пояснення на цю тему. У мене є контрактні зобов’язання перед клубом «Динамо» (Київ) і його президентом, які я неухильно виконуватиму. А мій контракт чинний ще на два з половиною роки.
Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.