Жителі міста Вилкового (Одеська область) побоюються, що в березні-квітні на них чекає великий паводок. Масове танення снігу, льодохід із верхів’я річки й східний вітер, що несе води з Чорного моря, є реальною загрозою. Сьогодні води Дунаю подолали позначку в 155 сантиметрів. Якщо підвищення триватиме, то велика вода принесе чимало лиха. Зазвичай спокійний красень-Дунай іноді здіймається і виходить із берегів. Люди похилого віку зі страхом пригадують повінь 1969 року. Льодові затори перекрили річку, і вулицями поповзли мутні потоки води. Місто було затоплено, вулиці пішли під воду... Тоді обійшлося без жертв, людей евакуювали, згодом городи від мулу розчистили.

Місто Вилкове називають українською Венецією. Стара частина розташована на численних невеликих острівцях. Вони з’єднані між собою вулицями — природними протоками та рукотворними каналами, які формують єдину водну систему, що займає майже половину містечка. Водними артеріями на човні можна добратися практично в будь-яку частину міста.

Деякі канали замулені настільки, що не дають вільного руху воді. Мешканці прилеглих будинків, щоб не опинитися у водяній пастці, самостійно вигрібають мул і підправляють свої подвір’я. Майже в кожного господаря свій причал і припаркований транспортний засіб — човен. Для пішоходів призначені кладки — дерев’яні помости шириною у дві дошки. Місцевого жителя можна одразу визначити по тому, як він іде кладкою. Він хитається тільки вперед-назад, але в жодному разі не ліворуч-праворуч.

У нашій країні підтоплення посідають перше місце в низці стихійних лих і щорічно завдають Україні збитків на сотні мільйонів гривень. Чиновники кажуть, що час для підготовки до зустрічі великої води ще є. Але сподіваються все-таки на милість природи...

Фото автора.