У київському метро — «поповнення»

Столичний метрополітен розжився на нові вагони. За гроші міськбюджету їх нарешті викупили у російських виробників (поки в адміністрації шукали кошти, ті два роки стояли у депо) і пустили «зеленою» (Сирецько-Печерською) лінією. На вигляд новачки нічим не відрізняються від своїх попередників, однак чиновники не скупляться на похвали. Говорять про підвищений комфорт і безпеку.

Презентований состав не гуркотить, як старі вагони, і вміщає сотні пасажирів. У салоні — люмінесцентні лампи, у кабіні машиніста — удосконалене електронне устаткування.

— Тут поліпшений огляд, тепер у нас одне велике вікно, якщо хтось вирішить кинутися під поїзд — одразу побачимо, — каже машиніст Геннадій Мірошниченко.

Ні сніг, ні дощ у таких вагонах не страшні — теплоізоляцію забезпечують сітки на вентиляційних отворах. Звичні лавки замінили на окремі сидіння, а двері обладнали системою пневматичних приводів.

Новинку обкатав столичний міський голова Леонід Черновецький, котрий тепер рідко виходить у народ, тож устиг відвикнути від підвищеної уваги преси.

«Усі скучили за мером», — перша фраза, що її Черновецький кинув на адресу журналістів, а потім потішив несподіваним визнанням. З’ясовується, київський голова регулярно спускається у підземку, та ще й дає таку вказівку своїм заступникам: «Я постійно їжджу в метро й всі мої заступники за моїм наказом теж, а потім висловлюють свої пропозиції — я їх аналізую». Більше того, за його словами, це входить у їхні прямі обов’язки — «раз на день у різний час».

До речі, Леонід Михайлович не тільки проїхався у новому вагоні, а й оцінив його достоїнства, мовляв, «він тихіший і дизайн приємніший». А для улюблених киян пообіцяв розщедритися ще на сто таких само вже нинішнього року, щоб ті «з комфортом їздили на роботу, з роботи додому й в інших київських справах».

Щоправда, у своїх справах він, вийшовши з метро, визнав за краще поїхати на «Роллс-Ройсі»...