Вже три тижні (з 20 лютого) у спальних районах Києва від невідомої отрути масово вмирають бродячі та домашні чотирилапі. За словами президента Асоціації зоозахисних організацій України Асі Серпінської, найбільше тварин загинуло у районі Теремків, загалом же подібні випадки траплялися на Троєщині, Борщагівці, Татарці, Чоколівці та в Голосіїво.
Чотирилапих бродяжок труять цілими зграями: «Днями на Рибальському півострові вбито десяток собак. Ми стерилізували їх за власні кошти, тварини були повністю соціалізовані, нікому не загрожували», — із сумом розказує зоозахисниця Олександра Устінова.
Та від розкиданої містом отрути вмирають і домашні улюбленці. Досі не може відійти від втрати далматинця Уліса киянин Юрій: багаторазовий чемпіон України, Росії, Білорусі та Молдови став однією з перших жертв. Після чергової прогулянки псу стало зле. Майже шість годин хазяї з ветеринарами боролися за його життя, однак врятувати так і не змогли — Уліса приспали, аби припинити страждання. Діагноз: підозра на отруєння нервово-паралітичною речовиною. Так само закінчилося життя не одного породистого улюбленця.
У арсеналі борців проти безпритульних собак - ще й вогнепальна зброя. За словами Асі Серпінської, минулими вихідними у районі Бортничів розстріляли цілу зграю. Хто саме взявся «регулювати» популяцію - комунальники чи дехто з місцевих мешканців, наляканих чотирилапими, незрозуміло. Однак розмах «зачистки» лякає. А найстрашніше те, що смертельну отруту розкидано у місцях, де гуляють мами з маленькими дітками, говорить Олександра Устінова.
Тож активісти та й самі собачники радять бути дуже обачними: обов’язково одягати намордники на тварин та за перших симптомів чи підозрі на отруєння робити псу промивання шлунку. «Це потрібно робити одразу - отрута зі шлунку дуже швидко потрапляє в кров, тож кожна хвилина має значення», — ділиться порадами собачниця Оксана.
Потерпілі вимагають зупинити звірства та покарати винних, адже відповідний закон захищає чотирилапих від умертвіння через отруєння, електричний шок чи удушення. На думку зоозахисників одна з причин масового знищення собак - провал міської програми регулювання кількості безпритульних тварин гуманними способами. Хоча офіційно не визнано, що програма закрита, фактично вона не працює, впевнена Ася Серпінська. Виклавши вимоги на зверненні-протесті, зоозахисники днями вкотре пікетували КМДА (на знімку), однак у черговий раз до них ніхто так і не вийшов.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.