Генеральний план розвитку Донецька на період до 2031 року прийняла міська рада. У документі, зокрема, передбачено ліквідацію щонайменше восьми старих породних відвалів. Місця, звільнені від териконів, передбачається забудувати житловими кварталами чи офісними спорудами. Щоправда, це стане можливим лише після знезараження та рекультивації території, а також виконання необхідних досліджень. У міській раді очікують, що всі роботи виконають за рахунок інвесторів.
У майбутньому розташовувати нові промислові підприємства будуть переважно у промислових зонах та спеціальній економічній зоні. Адже сьогодні техногенне навантаження на центр і без того відчутне завдяки наявності металургійного заводу. У місті відомий приклад повної ліквідації підприємства: на місці одного з невеликих заводів збудували торговельний центр. Так само збираються «облагородити» територію навколо закритої ділянки коксохімічного заводу та низки інших «брудних» підприємств.
Автори генплану обіцяють звільнити городян від автомобільного смогу. По-перше, намічено збудувати об’їзне кільце для транзитного транспорту. По-друге, завдяки новим шляхам будуть розвантажені основні магістралі. А, по-третє, у місті збираються нарешті розв’язати проблему зі зберіганням автомобілів у житлових кварталах. Пропонується будувати багатоповерхові паркінги, а автогаражні кооперативи залишаться у віддалених від центру зонах.
А от кількість об’єктів торгівлі в Донецьку, за розрахунками фахівців, перевищує норму. Натомість обласному центру не вистачає амбулаторних поліклінік, дитячих садочків та ясел, а також об’єктів культури: театрів, концертних залів, бібліотек, клубів. Для перспективного розміщення таких вогнищ культури пропонується зарезервувати земельні ділянки в центрі. Ось тільки вільних площ майже не залишилося.