Народні обранці Ігор Рибаков (БЮТ), Інна Богословська (позафракційна) та Юрій Полунєєв (БЮТ) повідомили про створення нової депутатської групи «За конкурентоспроможність і реформи». До її складу ввійшли 14 парламентаріїв — позафракційні, члени БЮТ і «НУ-НС», які підписали коаліційну угоду.
— Останнім часом народні депутати фактично втратили самостійність і виконують лише волю партійних лідерів, — зазначила І. Богословська. — Саме тому робота групи будуватиметься на демократичних засадах — усі члени групи матимуть рівні права. Саме відновлення статусу депутата як особистості, переконані народні обранці, стане основою оздоровлення парламентаризму.
У своїй роботі депутати керуватимуться десятьма принципами. Зокрема, щодо модернізації національного виробництва, податкової реформи, сприяння розвиткові малого та середнього бізнесу та підтримки аграрного сектору.
Щоправда, учасники брифінгу відмовилися називати прізвища всіх членів групи. За словами І. Богословської, це насамперед робиться для їхньої безпеки. «Нині ми маємо нездорову ситуацію, коли людей залякують. У нас є кілька записів телефонних розмов, де депутатам відверто погрожують», — сказала вона. Крім того, за словами І. Богословської, підписантам коаліційної угоди на робоче місце підкладають жалобні стрічки й квіти. Водночас, щоб захистити депутатів, група подала заявку для виділення їм у сесійній залі окремого місця.
А заяви БЮТ (забрати депутатські мандати у підписантів коаліційної угоди) І. Рибаков сприймає як звичайні погрози, адже норми про імперативний мандат немає ні в Конституції, ні в Регламенті. «Це лише тиск, щоб ті депутати, які ще вагаються, не зробили «хибний» крок», — зазначив він. Натомість Юрій Полунєєв зауважив, що боїться не втратити депутатський мандат, а «не зробити нічого корисного для країни».