За прогнозами фахівців, цьогорічна повінь загрожує багатьом регіонам країни. Вона може стати найсильнішою за останні десять років. Скажімо, вже сьогодні в Любешівському районі Волинської області під загрозою затоплення перебувають майже три сотні будинків. Підтоплення загрожує й населеним пунктам Рівненщини, іншим регіонам.
Досвід минулих років свідчить про системність проблеми з підтопленням. Ось лише декілька цифр, які доводять це: до 2010 року площі підтоплень в Україні збільшилися майже в 1,7 разу порівняно з 2004 роком і поширюються на чверть території країни. Ураженість підтопленнями території Миколаївської області перевищує 50 відсотків, Одеської та Херсонської — 40 відсотків. За прогнозами фахівців, до 2012 року підтоплення цих областей збільшиться ще на третину. Ліквідація наслідків, які ми на сьогодні вже маємо, їх запобігання та утримання систем захисту в цілому по Україні потребує щорічно понад 10 мільярдів гривень. Тим часом, бюджет на нинішній рік не затверджений і це створює проблеми з фінансуванням на запобігання та боротьбу із стихією.
Заради справедливості, скажу, що більше наполегливості у попередженні підтоплень слід проявити і органам виконавчої влади та місцевого самоврядування. Адже чи не в кожному населеному пункті бачимо засмічені та замулені колекторно-дренажні мережі, зливову каналізацію, забудовані подекуди до самого берега заплави річок. Дуже часто можливість стоку поверхневих і ґрунтових вод перекрита інженерними і транспортними комунікаціями, порушується режим господарювання у прибережних захисних смугах, і цей перелік можна продовжити.
На мою думку, пізно хапатися за насоси, екскаватори та лопати, коли вода вже руйнує будинки, зносить дамби, розмиває береги. Куди важливіше попереджувати стихію. Але, на жаль, Кабінет Міністрів теж не працює на випередження небезпечних ситуацій. Ще 2003 року Верховна Рада рекомендувала створити урядову комісію з цих питань, але тоді в Кабміні вирішили, що це недоцільно. А створили урядову комісію лише на 2010 рік перед самим водопіллям.
Варто згадати про ще один документ. Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за результатами виїзного засідання рекомендував Кабінету Міністрів до 1 липня 2009 року розробити і затвердити Державну програму запобігання і боротьби з підтопленнями земель, однак розробку і цієї програми урядовці визнали недоцільною. Як наслідок — перед загрозою паводку і підтоплення ми намагаємося в найкоротші терміни надолужити згаяне, витрачаємо величезні кошти і ресурси, зазвичай без особливого успіху.
Переконаний, що проблема підтоплень в Україні потребує системного вирішення. Тож фракція «Блок Литвина» наполягає на тому, щоб терміново і невідкладно розробити Загальнодержавну програму запобігання затопленню та підтопленню території України. Щоб у майбутньому вберегти український народ від таких катаклізмів.
Микола ШЕРШУН, народний депутат України.