У четвер завершилася консолідація влади довкола нового Президента країни. У Верховній Раді сформована коаліція «Стабільність і реформи», до складу якої увійшли 235 народних депутатів. Парламент затвердив Прем’єр-міністром, як і прогнозував «Голос України», Миколу Азарова та новий склад Кабінету Міністрів.
І одразу уряд взявся до роботи. Прем’єр доручив новому міністру фінансів Федору Ярошенку підготувати проект державного бюджету на поточний рік.
У відповідь фракції БЮТ і «Наша Україна — Народна самооборона» оголосили про перехід в опозицію. Ще раніше про свою опозиційність заявив лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк, який відмовився «обійняти високу посаду в новому уряді», що йому запропонував на особистій зустрічі глава держави Віктор Янукович. Натомість його колега по президентських перегонах Сергій Тігіпко, який посів третє місце, пропозицію прийняв і обійняв посаду віце-прем’єра з економічних питань.
Цікаво, що одразу пішли розмови про ймовірне влиття політичної сили, яку очолює Сергій Тігіпко, до складу Партії регіонів. У зв’язку з цим оглядачі не виключають, що він може стати наступником Віктора Януковича на посаді лідера цієї політичної сили. Але це може статися, на мою думку, в тому разі, якщо Конституційний Суд визнає зміни, внесені до закону про Регламент, такими, що не відповідають Основному Закону, а відтак визнає, що нова коаліція була сформована поза правовим полем.
Таку ймовірність виключати не можна. Це визнала в четвер в ефірі «5 каналу» заступник глави адміністрації Президента Ганна Герман. Зокрема, вона наголосила: «Президент сказав, що він звернеться до Конституційного Суду, щоб суд дав відповідь на запити депутатів, чи можна вважати легітимною цю коаліцію і цей уряд. Суд має три місяці на ухвалення рішення. Але ці три місяці ми не змарнуємо, буде працювати уряд, запустять механізм реформ». За її словами, які цитує «Українська правда», «якщо КС винесе свій вердикт і скаже, що ця коаліція неправочинна, значить, Президент оголосить нові парламентські вибори і буде сформована нова коаліція, буде сформований новий уряд».
Якщо ж так станеться, що Сергій Тігіпко постане на чолі Партії регіонів, це засвідчить, що команда нового глави держави має стратегічний довгостроковий план, як керувати країною. І виключати дострокові парламентські вибори не можна. Гадаю, саме про це йшлося на зустрічі Президента Віктора Януковича з послами країн «великої вісімки» і членів ЄС. Зокрема, деякі видання стверджують, що Сергій Тігіпко перед тим, як прийняти пропозицію увійти до складу нового уряду, консультувався у дипломатичних колах із цього приводу.
А що ж колишні лідери країни Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко? Перший пообіцяв очистити партію «Наша Україна» від випадкових людей і зробити її сильнішою. У свою чергу, колишній прем’єр Юлія Тимошенко оголосила себе єдиним лідером демократичної опозиції і продовжила «війну» з Віктором Ющенком. Зокрема, вона закликала його «закрити рота», бо, мовляв, саме завдяки колишньому главі держави на президентських виборах переміг Віктор Янукович. Окрім цього, вона натякнула, що Віктор Ющенко мовчав десять днів, бо, мовляв, чекав запрошення на посаду Прем’єр-міністра, а коли не отримав, то заговорив.
Дісталося на горіхи від БЮТ і Арсенію Яценюку, якого звинуватили в «кишеньковій опозиційності». У свою чергу, лідер «Фронту змін» зауважив, що Юлія Тимошенко не може претендувати на лідерство серед опозиціонерів, оскільки, мовляв, вона перебуває поза парламентом.
Щоправда, керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що Юлія Тимошенко як колишній народний депутат може знаходитися у Верховній Раді. Але уточнив: у гостьовій ложі, а не в сесійній залі.
Отже, можна спрогнозувати: навіть у тому разі, якщо будуть дочасні вибори, нинішні опозиціонери воюватимуть один з одним. У них немає чіткого плану дій і бачення розвитку країни. Схоже, на відміну від Партії регіонів, вони не засвоїли уроки власної поразки. Відтак напрошується висновок: регіонали взяли владу всерйоз і надовго.