Ранкове засідання 12 березня
Після оголошення депутатських запитів заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко повідомив про те, що керівником фракції Партії регіонів став Олександр Єфремов. Після цього парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.
На початку заслухали проект закону про денонсацію угоди між урядом Республіки Болгарія, виконавчою владою Грузії і Кабінетом Міністрів України про спільну експлуатацію залізничної поромної переправи між портами Варна (Республіка Болгарія), Поті, Батумі (Грузія) та Іллічівськ (Україна). За словами заступника міністра закордонних справ К. Єлісеєва, цей документ підписано ще в 1999 році. Тоді за основу взяли схожий документ, який діяв ще за часів Радянського Союзу. Тож логічно, що нині положення угоди суперечать законам ринкових відносин. Окрім цього, протягом останніх двох років відносини на ринку вантажних перевезень із болгарською стороною помітно ускладнилися. Однією із причин стало те, що раніше і болгарська, і українська фірми-перевізники були державними. Однак у наших сусідів цю фірму приватизували. Як результат, нині обставини складаються так, що Україна має відмовитися від 50 відсотків своїх вантажопотоків. Окрім того, болгарська сторона запропонувала Грузії укласти двосторонню угоду про перевезення, у такий спосіб виштовхнувши Україну з ринку перевезень. Виступаючи від Комітету у закордонних справах, Тарас Чорновіл звернув увагу також на те, що нині у нас фактично заблоковано всі можливості розвитку нових транспортних коридорів. Та, незважаючи на запевнення, що розірвання угоди не матиме впливу на відносини із Болгарією, бо не загрожує її державним інтересам і не нашкодить нашій співпраці із ЄС, парламентарії все-таки не змогли цю угоду скасувати. За це зголосилися лише 169 депутатів.
Потім народні обранці заслухали доповідь представниці «НУ—НС» Оксани Білозір, яка виступила із пропозицією провести парламентські слухання з приводу реформування законодавства про місцеві вибори в інтересах територіальних громад. Проект постанови прийняли за основу. Тож, імовірно, на початку травня цю проблему з експертами обговорюватимуть у сесійній залі.
Після цього, призначений на посаду міністра юстиції Олександр Лавринович склав присягу з трибуни Верховної Ради. Тоді парламентарії проголосували за звільнення своїх колег, які перейшли на роботу в адміністрацію Президента. Отже, учора свої мандати склали Сергій Льовочкін, Станіслав Скубашевський, Олена Лукаш, Ірина Акімова, Ганна Герман, а трохи пізніше і Андрій Кравець.
Перед перервою депутати встигли відправити на повторне перше читання проект змін про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Пізніше в сесійній залі розглянули закон про податок на нерухоме майно. За словами його автора, народного депутата Андрія Павловського, подібні стягнення — «податок на багатство» — практикуються у багатьох країнах світу. Запропонованим проектом закону передбачається, щоб власники житла площею понад 300 квадратних метрів робили певні відрахування. Так багатії поповнюватимуть місцеві бюджети, наголосив Андрій Павловський. Однак цей документ розкритикували і підтримали лише 159 парламентаріїв. Після цього народні депутати перейшли до «різного».