До 70-річчя академіка Віктора Синьова
Відомий вчений, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Академії педагогічних наук, заслужений юрист України, директор Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, президент Асоціації корекційних педагогів України Віктор Cиньов (на знімку) святкує ювілей.
Він народився 14 березня 1940 року в Києві. Життєвий і науково-педагогічний шлях Віктора Миколайовича знаменувало чимало віх, що досягалися наполегливою працею, природною мудрістю і щедрістю душі.
Закінчивши Київський державний педагогічний інститут (КДПІ) імені О. М. Горького у 1962-му, Віктор Миколайович пройшов славний педагогічний шлях: працював учителем спеціальної школи, методистом Міністерства освіти України, викладачем, заступником декана дефектологічного факультету КДПІ і першим проректором Київського юридичного інституту МВС України. Уже в молоді роки він стрімко увійшов до когорти кращих фахівців корекційної педагогіки та спеціальної психології колишнього Радянського Союзу.
Повернувшись у 2003 році в рідні стіни (тоді вже Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова) на посаду директора Інституту корекційної педагогіки та психології, який, власне, і створив, Віктор Синьов розгорнув у своїй науковій школі дослідження загальних теоретико-методологічних проблем корекційної освіти, інклюзивної освіти дітей з вадами психофізичного розвитку, формування професійних компетенцій корекційних педагогів. Багато зробив він для примноження міжнародного авторитету вітчизняної корекційної педагогіки. Представники наукової школи академіка Синьова плідно працюють у вищих навчальних закладах не лише України, а й Росії, Молдови, Казахстану, Литви, Болгарії, Англії, США тощо.
За роки наукової діяльності він підготував понад 30 докторів та кандидатів наук. Ним започатковано і розширено тематику науково-дослідної роботи на ґрунті вітчизняних і зарубіжних досягнень, удосконалено методологію досліджень проблем спеціальної освіти дітей з особливими потребами. Віктор Миколайович є головою, заступником голови та членом декількох спеціалізованих учених рад із захисту кандидатських та докторських дисертацій, головним редактором, членом редколегій багатьох фахових видань з педагогічних та психологічних наук.
За більш ніж сорокарічну науково-педагогічну діяльність академік розробив та модернізував навчальні плани і програми для різних типів спеціальних шкіл, педагогічних навчальних закладів та для закладів освіти МВС. Науковий доробок Віктора Синьова становить понад 400 праць. За його науковим і організаційним керівництвом та за активної авторської участі створено відомі і за кордоном праці з теорії виховання та навчання. Ціла низка навчальних посібників із проблем корекційної та пенітенціарної психології та педагогіки, підготовлених авторськими колективами та на чолі із Синьовим, завоювали широке визнання, і стали хрестоматійними книгами як для студентів, аспірантів, курсантів, так і для співробітників спеціальних шкіл.
Завдяки високій працездатності, комунікабельності й високому почуттю відповідальності за доручену справу Віктор Миколайович завжди створює команду однодумців. Йому все під силу. Його компетентність поєднується з природною інтелігентністю, толерантністю, уважним ставленням до людей, витонченим почуттям гумору.
Активна діяльність Віктора Миколайовича в галузі освіти і науки, в громадських організаціях відзначена орденами «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів, медалями, почесними грамотами та відзнаками державних, урядових, громадських, відомчих та релігійних організацій.
Колектив викладачів та студентів Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова у зоряний час творчої зрілості щиро вітає Віктора Миколайовича Синьова із 70-річчям і бажає невичерпної енергії і завзяття, ентузіазму та оптимізму, здоров’я і довголіття, земних радощів та щасливої долі, невтомності і нових яскравих задумок, творчих вдач і сімейного затишку.
За дорученням  трудового колективу інституту Світлана ФЕДОРЕНКО, Людмила ЧЕПУРНА.