Такого в історії Херсонської області ще не пам’ятають — протягом року чиновники не виконують рішення Європейського суду з прав людини, який визнав членів житлового кооперативу «Каховський-5» потерпілою стороною і зобов’язав державу Україна відшкодувати їм збитки.

 Ця історія, про яку в Страсбурзі, де розташований Європейський суд, говорять не зовсім у світлих тонах, розпочалася майже 20 років тому. Тоді медики й педагоги, об’єднавшись у житловий кооператив «Каховський-5», що на вулиці Мелітопольській, уклали договір з управлінням капітального будівництва про зведення 

70-квартирного будинку. Бюджетники, як відомо, здебільшого люди небагаті, й тому багатьом із них довелося взяти кредити для того, щоб стати власником квартири.

На календарі вже 2010 рік, а будинок й донині не збудований. Голова правління ЖБК «Каховський-5» Олександр Мироненко розповідає, що членам кооперативу в пошуках правди й справедливості, за їхніми підрахунками, довелося пройти через 71 засідання різних судів.

Каховка — місто невелике, і будівництво будинку для житлово-будівельного кооперативу стало подією, скажімо так, неординарною. За словами членів кооперативу, їх від самого початку насторожив той факт, що котлован під майбутній будинок будівельники викопали потому, як пройшов не один строк після першої дати введення будинку в експлуатацію. І одразу після початку будівництва оголосили побажання, щоб майбутні мешканці внесли 100-відсоткову передоплату вартості житла. Ці гроші в 1992 році було внесено практично всіма членами кооперативу. Але, незважаючи на це, будівництво завмерло. В 1998 році сталася аварія на водопроводі, і недобудований будинок почав руйнуватися. А тут і мародери приспіли — почали розкрадати двері й покрівлю.

Майбутні мешканці, зневірившись дочекатися від будівельників уведення в експлуатацію будинку, вирушили в пошуках справедливості з позовними заявами до суду. Одеський апеляційний господарський суд на основі свого рішення від 27 березня 2003 року видав наказ державній виконавчій службі про стягнення з УКБ облдержадміністрації 2223649 грн. 40 коп. завданих збитків. Ні рішення суду, ні наказ про стягнення збитків виконано не було. Департамент виконавчої служби Міністерства юстиції в 2009 р. ухвалює рішення про накладення арешту на рахунки УКБ облдержадміністрації. Це рішення підлягало виконанню. Управління капітального будівництва неможливість виконання наказу про стягнення коштів від заподіяного збитку пояснювало тим, що бюджет 2010 року ще не прийнятий, і тому немає можливості виконати судове рішення. На що головуючий у справі суддя господарського суду Херсонської області зазначив, що протягом 2003—2009 років державні бюджети України щорічно затверджувалися у встановленому порядку, але ця обставина ніяк не вплинула на виконання судового рішення хоча б частково.

Але УКБ Херсонської облдержадміністрації, продовжучи захищати «честь мундира», звернулося до Запорізького апеляційного суду зі скаргою про скасування рішення про арешт банківських рахунків. Колегія суддів іменем України 8 грудня 2009 року винесла рішення про відмову в задоволенні скарги УКБ.

Компетентна думка

Олександр ГОНЧАРОВ, секретар Каховської міської ради:

— Про ситуацію із житлово-будівельним кооперативом «Каховський-5» добре знають депутати міської ради. Ми обговорювали її на сесіях міськради, приймали рішення і звернення на адресу вищих органів, щоб допомогти людям. Вирішити по справедливості, зрештою, виконати свої службові обов’язки й виконати судові рішення, у тому числі й суду з прав людини — так Каховська міська рада бачить рішення цього тривалого будівельного свавілля.

Олександр Костянтинович Мироненко, голова ЖБК «Каховський-5» за ці роки боротьби за права забудовників пройшов не тільки через більш як 70 засідань судів. Він зрозумів просту істину — якщо мовчати, якщо не добиватися виконання вимог закону, то це призведе до того, що вб’ють віру в справедливість. Він і його товариші по ЖБК, а це, нагадаю, переважно педагоги й лікарі, вирішили, незважаючи на ранги й особи, домагатися справедливості.

І тоді херсонці звернулися до Європейського суду з прав людини. Там дуже уважно й скрупульозно досліджували всі обставини справи «Кооператив «Каховський-5» проти України». 19 лютого 2009 року міжнародний суд з прав людини виніс вердикт, що протягом трьох місяців від дня набуття статусу остаточного рішення держава-відповідач зобов’язана виплатити заявникові-кооперативу заборгованість.

Але поки що рішення Європейського суду з прав людини не виконано.

Начальник УКБ Херсонської облдержадміністрації каже, що рішення господарського суду про стягнення на користь мешканців 2, 227 млн. грн. можна виконати тільки за допомогою державного бюджету України. Мовляв, винуваті народні депутати, які не розглядають питання про включення погашення боргу членам житлокооперативу в держбюджет.

Люди вважають, що це — просто будівельний лохотрон, який почався 20 років тому і триває й донині. Тепер у нього намагаються втягнути Верховну Раду та народних депутатів, які мають включити в бюджет 2010 року рядок про виділення 2,227 млн. грн. для відшкодування збитків членам кооперативу «Каховський-5».

Замість епілогу

2010 рік для кооперативу «Каховський-5» розпочався з нового судового засідання. 25 січня господарський суд Херсонської області розглянув заяву УКБ Херсонської облдержадміністрації про відстрочку виконання рішення на відшкодування завданих збитків житлово-будівельному кооперативу строком на шість місяців через те, що термін прийняття бюджету на 2010 рік невідомий. Суд у задоволенні цієї позовної заяви відмовив.

 

Херсонська область.

Мал. Василя ФЛЬОРКА.