Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора з проханням захистити Канівський природний заповідник від розміщення поблизу його території підприємств ВАТ «Миронівський хлібопродукт», повідомили у прес-службі М. Томенка.
Заступник глави парламенту зазначив, що до нього звернулися представники територіальної громади села Ліпляве Канівського району Черкаської області з проханням захистити їх від можливого сусідства зі сховищем для відходів. Водночас Микола Томенко обурений тим фактом, що Віктор Ющенко, будучи Президентом, відзначив найвищими нагородами, в тому числі і званням «Герой України», керівників холдингу, який розбудував довкола Шевченківських місць не лише птахокомплекси, а й сховище відходів.
Крім того, заступник Голови Верховної Ради просить Генеральну прокуратуру та Міністерство внутрішніх справ невідкладно розслідувати обставини підпалу особистого транспортного засобу директора Національного заповідника — острова «Хортиця» Максима Остапенка. А також вжити всіх необхідних заходів для забезпечення нормальної роботи дирекції заповідника та його працівників.
За словами Миколи Томенка, останнім часом дирекція заповідника та громадськість Запоріжжя активно борються за повернення незаконно захоплених земель заповідника та виступають проти забудови його територій. Через це, наголошує політик, на їхню адресу вже не раз лунали різного роду погрози.
Микола Томенко прокоментував і події навколо голосування за законопроект «Про внесення змін до кодексів України щодо запровадження відповідальності за приниження гідності українського народу». «Більшість Верховної Ради висловилася проти запровадження відповідальності за приниження гідності українського народу», — констатував заступник Голови Верховної Ради України.
А під час свого виступу М. Томенко назвав ідею законопроекту «абсолютно правильною» і намагався переконати парламент підтримати його в першому читанні та доопрацювати до другого. Оскільки, за його словами, ми маємо цілу низку ганебних випадків, коли посадові особи під час своїх виступів можуть зневажати власну державу, її мову, атрибути державності тощо. «Нам просто необхідно поставити на цьому крапку та ухвалити такого роду законопроект», — сказав він.
Парламентарій також нагадав, що минулого року парламент ухвалив закон, співавторами якого виступили він та народний депутат В. Мойсик, щодо посилення кримінальної відповідальності за наругу над державними символами України. «Ми маємо непоодинокі приклади неадекватних українофобських дій та заяв депутатів місцевих рад, різного роду чиновників та ЗМІ», — сказав М. Томенко.
«Отож такий законопроект був украй необхідний для країни і українського суспільства, однак його підтримали лише фракції Блоку Юлії Тимошенко, Блоку Литвина та частина «НУ—НС», — наголосив політик.
* * *
А коментуючи вчорашнє затвердження парламентом нового складу Кабінету Міністрів, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що в Україні сформовано «український» уряд Януковича—Ющенка. За словами Миколи Томенка, проводячи виборчу кампанію проти Юлії Тимошенко, Президент Віктор Ющенко постійно акцентував увагу на тому, що ближчим часом в Україні з’являться український прем’єр та український уряд. «Сьогодні можемо стверджувати, що завдяки активній участі у президентській виборчій кампанії Віктора Ющенка на боці Віктора Януковича такий «український» уряд з’явився», — підсумував він.
Першими наслідками цього «українського» уряду, на думку Миколи Томенка, є те, що під час представлення на посаду Прем’єр-міністра Миколи Азарова, абсолютна більшість членів коаліції перейшли на російську мову. «Прогнозуючи можливі рішення цього уряду, треба мати на увазі відповідальність усіх тих політиків, які сприяли появі саме такого уряду», — зазначив заступник глави парламенту.