Услід за Рівненщиною і на Волині деякі території, де розташовані родовища бурштину, стають схожими на «місячні» ландшафти. 

Зокрема, із Маневицького районного управління водного господарства повідомили, що під час обстеження стану меліоративних систем поблизу села Кукли виявлено порушений профіль одного із міжгосподарських каналів Оконської осушувальної системи і саморобні загати. Як з’ясувалося, це справа рук видобувачів бурштину. Про це свідчать вимиті ними за допомогою мотопомп глибокі ями в піщаному ґрунті.

— Своїми самочинними діями незаконні старателі не лише грабують державні надра, а й завдають шкоду меліоративним системам, створюючи передумови для затоплень населених пунктів та сільгоспугідь, — зауважує начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук. — Хочеться нагадати, що за такі вчинки їм рано чи пізно доведеться відповідати, адже за умисне пошкодження меліоративних систем передбачено кримінальну відповідальність.

Зауважимо: залишені браконьєрами в землі глибокі вирви небезпечні, особливо для дітей. Вони навіть можуть забрати людське життя.

Волинська область.

На знімку: саморобні греблі на меліоративних каналах заважають проходженню з осушувальних систем надлишкових вод.

Фото надано прес-службою Маневицького РУВГ.