— Нам довелося здолати значну відстань, перш ніж знайти цей таємничий каньйон, розташований від найближчого населеного пункту приблизно за 20 кілометрів, — розповідає капітан міліції Олексій Камишанський. — Незаконний видобуток вугілля тут ішов на повний хід, та ще й з використанням потужної кар’єрної техніки. Усе вказувало на те, що розробкою надр у цьому непримітному місці на території Бугаївської сільської ради займаються досить серйозні люди. Як було встановлено в ході оперативної роботи, бригада «чорних» старателів прибула з Донецької області кілька тижнів тому і складалася із 17 жителів міста Єнакієве. Чоловіки працювали на території Перевальського району за вахтовим методом.
На вимогу правоохоронців пред’явити дозвільні документи, що дають право видобувати із землі вугілля, добувачі послалися на старшого, котрий «через півгодини підвезе відповідну ліцензію». Однак пред’явлений згодом документ виявився всього-на-всього ксерокопією. Бентежила й та обставина, що цей документ був оформлений на одного з вугільних ліцензіатів, який справді мав право на видобуток кам’яного вугілля в Перевальському районі. Але проживав цей бізнесмен у Луганській, а не в Донецькій області. Щоб розібратися в цій головоломці, правоохоронці поїхали в кар’єр, де на законних підставах працювали люди фірми, що належить ліцензіатові. У розмові з ним з’ясувалося, що старателі із Селезнівського кар’єру говорили неправду, стверджуючи, що їхня розробка — це «друга ділянка легальної фірми».
На момент проведення операції з припинення злочинної діяльності нелегали встигли завантажити кілька вантажівок, частина з яких уже вирушила в дорогу, а інші очікували команди, щоб вирушити слідом у місто Єнакієве Донецької області. Операція з нейтралізації екологічних вандалів проводилася разом із співробітниками ДАІ, котрі перехопили на трасі завантажені вугіллям вантажівки.
— Цього разу вже ніхто з них не намагався вводити нас в оману, розповідаючи про наявність міфічної ліцензії, — каже Олексій Камишанський. — На місці пригоди нами був вилучений екскаватор імпортного виробництва, досить-таки потужний, який може виконувати колосальні обсяги ґрунтових робіт. Також ми вилучили у злочинців сім великогабаритних вантажівок і важку кар’єрну техніку, вага якої «зашкалює» за 100 тонн. Крім того, безпосередньо в кар’єрі вилучили 30 тонн вугільної маси, і ще 70 тонн палива, що було завантажене у вантажівки. За оперативними даними, за нелегальним бізнесом стоїть житель міста Єнакієве Донецької області, на якого оформлена ця техніка, і автомобілі належать особисто йому. Загалом ми вилучили техніки, що її використовували нелегали, на суму 2,5 мільйона гривень.
Сьогодні екологи встановлюють розміри збитку, заподіяного довкіллю Луганщини донецькими вандалами. За попередніми підрахунками, він може становити кількасот тисяч гривень.
Луганськ.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.