Визначено лауреатів Всеукраїнської громадської акції «Герой-рятувальник року—2009». Таких в Україні тринадцять. І серед них — Богдан Нагорний, випускник Квасилівської школи Рівненського району, який наразі навчається у Вінницькому вищому професійному училищі цивільного захисту.
А отримав нагороду Богдан Нагорний за те, що врятував життя півторарічному хлопчику. Наприкінці минулого року, перебуваючи у черговому звільненні, курсант із друзями гуляв вулицями Вінниці. Почув крики про допомогу з балкона житлового будинку. Кликала мати півторарічного Артема, у якого стався анафілактичний шок. Малюк не подавав ознак життя. Але курсант не розгубився. Оцінивши ситуацію, згадав навички надання першої медичної допомоги і почав здійснювати непрямий масаж серця. У малюка з’явився пульс, він почав дихати. Пізніше «швидка» забрала дитину до лікарні, а юнак повернувся до училища.
— За збігом обставин, перед цим випадком я саме склав іспит з медичної підготовки, — каже Богдан Нагорний. — На ньому довелося робити навчальний непрямий масаж серця. Як бачите, це знадобилося у житті. Дуже радий, що Артемчик зараз живий і здоровий.
На знімку: Богдан Нагорний із врятованим Артемчиком.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.