Підприємництво в Україні — справа не з легких. До економічних додаються ще й бюрократичні перепони. Тривалість та складність отримання дозвільних документів можуть стати великою проблемою для починаючого підприємця. Останнім часом держава намагається йти назустріч бізнесу і спрощує деякі бюрократичні процедури.
Керуючись мотивами полегшення життя підприємцям, Верховна Рада 15 грудня минулого року прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні». Він набрав чинності з 30 грудня 2009 року.
Відтоді розпочати бізнес зі створенням товариства з обмеженою відповідальністю (найпопулярнішої організаційно-правової форми) стало значно простіше: розмір статутного капіталу ТОВ має бути не менш як одна мінімальна заробітна плата (на сьогодні — 869 гривень.). Це практично ніщо порівняно зі 100 мінімальними зарплатами, що вимагались раніше. Тепер можна створити ТОВ, маючи менш як тисячу гривень для статутного капіталу.
Також внесено довгоочікувані зміни до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» — запроваджено так званий принцип мовчазної згоди. Це принцип, згідно з яким підприємець набуває право на проведення певних дій щодо здійснення господарської діяльності без отримання відповідного документа дозвільного характеру за умови, якщо ним подано в установленому порядку заяву та документи в повному обсязі, але у встановлений законом строк документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі не видано або не направлено. Тобто якщо підприємець висловлює бажання здійснювати господарську діяльність та подає заяву на отримання відповідного дозвільного документа (наприклад, торговий патент), а відповідальний орган у встановлений строк просто мовчить, не даючи ні дозвільного документа, ні відмови, то підприємець має право проводити господарську діяльність, дозвіл на яку він просив. Таке право виникає через десять робочих днів із дня закінчення строку, встановленого для прийняття рішення про видачу або відмову у видачі дозвільного документа. Копія опису прийнятих документів з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подання заяви та документів.
Тож не потрібно чекати місяцями на отримання папірця, який відповідний орган повинен був видати за тиждень. Можна почати працювати на підставі опису про прийняття документів.
Цілком можливо, що бюрократична система не так легко згодиться на такі правила гри та буде вставляти палиці в колеса. Однак з часом все повинно стати на свої місця.
Ще одним цікавим нововведенням закону стало скасування деяких ліцензій, а саме на: оптову торгівлю насінням; професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг; розроблення проектів та проведення робіт із консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, пристосування пам’яток; розведення домашніх тварин у племінних розплідниках, дресирування собак та підготовку фахівців у цих сферах; діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) предметами мистецтва, колекціонування та антикваріату.
І окремо законодавці порадували представників малого бізнесу. Щодо них заборонено здійснення заходів державного нагляду органами державної влади та органами місцевого самоврядування до 1 січня 2011 року. Це не стосується підприємств з високим ступенем ризику, а також планових та позапланових податкових перевірок і перевірок органами Пенсійного фонду та органами захисту прав споживачів. На цей само строк встановлено мораторій на збільшення розміру орендної плати за договорами оренди державного майна, укладеними Фондом держмайна, його відділеннями та представництвами із суб’єктами малого підприємництва.
Що ж, хоч і небагато, але приємно. Сподіватимемося, що і в майбутньому бюрократичний тягар для вітчизняного бізнесу буде зменшуватись.
Ігор САНДУГЕЙ, юрист.