Вечірнє засідання 9 березня
Верховна Рада розглянула шість проектів законів, однак жодного з них не було підтримано: не голосували за ухвалення більшості документів депутати від БЮТ та «НУ—НС».
Хоча законопроекти були суспільно значимі. Проект закону про внесення змін до кодексів України щодо запровадження відповідальності за приниження гідності Українського народу, який доповів народний депутат Олег Зарубінський, вперше запроваджує в законодавстві таке поняття, як «гідність Українського народу». Автор законопроекту, аргументуючи свою законодавчу ініціативу, послався на норми Конституції, які є нормами прямої дії, згідно з якими Український народ є центральною категорією системи управління держави. А відповідно саме його інтереси є первинними. «Звідси будь-яке публічне нехтування його інтересами, приниження його морально-етичних цінностей є прямою загрозою як принципам народовладдя, так і всьому суспільству», — наголосив О. Зарубінський.
Проект закону передбачав внесення до Кодексу України про адміністративні правопорушення нової статті про відповідальність за порушення гідності Українського народу. Тобто за будь-які публічні дії, спрямовані на паплюження національних, традиційних, духовно-культурних, морально-етичних цінностей, етнічної самобутності та історичної пам’яті Українського народу, що підривають його авторитет серед інших народів та ганьблять почуття його самоповаги. Для посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування пропонувалося встановити кримінальну відповідальність у новій статті Кримінального кодексу України.
Окрім того, змінами до Кримінально-процесуального кодексу України пропонувалося, що досудове слідство в кримінальних справах щодо приниження гідності Українського народу, як і у справах щодо наруги над державними символами України, провадиться слідчими прокуратури.
Парламентарії загалом підтримали законодавчу ініціативу О. Зарубінського, однак за результатами голосування законопроект не отримав необхідної підтримки (170 «за») і був відхилений.
Метою наступного проекту закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення було посилення відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства. За словами першого заступника голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Сівковича, нерідко зневага громадянами і посадовими особами вимог законодавства з охорони навколишнього природного середовища призводить до створення надзвичайних ситуацій, які становлять загрозу для населення та навколишнього природного середовища. Проект передбачав збільшити розміри штрафів задля відшкодування завданих збитків. Під час обговорення промовці пропонували диференціювати розміри штрафів, зокрема, для посадових осіб та звичайних громадян. У підсумку законопроект набрав 204 голоси і також був відхилений.
Верховна Рада відхилила й законопроекти про внесення змін до закону «Про прокуратуру» (щодо погодження кандидатур); про внесення зміни до статті 9 Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України; про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки польотів; про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за статеві зносини з особою, що не досягла 16-річного віку).