Вітчизняний АПК, незважаючи на складну економічну ситуацію, продовжує забезпечувати країну валютою. Якщо впродовж минулого року обсяги реалізації за межі держави товарів упали загалом на більш як 40 відсотків, то експортна сільськогосподарська корзина «схудла» лише на 12 відсотків.
Так, у 2008 році наша країна продала за кордон продукції на суму близько 67 мільярдів доларів, де майже 11 мільярдів припадало на сільськогосподарські товари. А торік експорт знизився до 39,7 мільярда доларів, з яких 9,5 мільярда належало до аграрного сектору.
Як і раніше, минулого року на зовнішніх ринках переважно торгували зерновими: реалізували їх на 3,5 мільярда доларів, що становить 37 відсотків від експорту сільгосптоварів. Зокрема, за інформацією аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації, пшениці за кордон поставлено майже 13 мільйонів тонн — на 1,8 мільярда доларів. Зазвичай вона прямувала в Азію, куди було поставлено 7,7 мільйона тонн української пшениці (найбільше — 2,3 мільйона — до Бангладеш).
Також вагомий внесок до експортної скарбнички зробили ячмінь та кукурудза. Обсяги продажу за кордон ячменю порівняно з 2008-м майже не змінилися та становили 5,5 мільйона тонн. Але, враховуючи стрімке падіння ціни на світових ринках, дохід торік знизився вдвічі — до 700 мільйонів доларів. Головним споживачем нашого ячменю залишається Саудівська Аравія, яка імпортувала його майже 3 мільйони тонн. Негативна цінова динаміка на світових ринках вплинула й на кукурудзу, хоча експорт зріс більш ніж удвічі — з 2,9 мільйона тонн до близько 7 мільйонів — національна економіка поповнилась лише на мільярд доларів. Основними імпортерами нашої кукурудзи були Єгипет (1,6 мільйона тонн) та Сирія (1 мільйон тонн).
Позитивно складається ринкова кон’юнктура для виробників соняшникової олії. Експорт її з кожним роком лише зростає. Так, у 2009-му з України вивезено понад 2,3 мільйона тонн олії — на мільйон тонн більше, ніж у 2008-му. Щоправда, світові ціни на цю продукцію мали зворотну тенденцію, тому виручка експортерів залишилась на рівні 2008-го і становила 1,6 мільярда доларів. Найбільший обсяг вітчизняної олії — 522 тисячі тонн — імпортувала Індія.
Водночас істотно скоротилася кількість реалізованого насіння ріпаку — за 1,9 мільйона тонн, відвантажені за межі держави, закордонні покупці заплатили 700 тисяч доларів. Хоча у 2008-му було вивезено 2,4 мільйона на 1,3 мільярда гривень. Основними споживачами вітчизняного ріпаку торік були Нідерланди (500 тисяч тонн), Бельгія (400 тисяч) та Франція (300 тисяч тонн).