Уряд відправлено у відставку — про залізну аргументацію.
 Україна припинила експорт електроенергії в Європу — про закономірну випадковість.
 Київські котельні обмежили в постачанні газу — про холодну й теплу воду.
Вперед — у минуле?!
Того дня, коли парламент схвалив резолюцію про недовіру уряду Юлії Тимошенко, до рук потрапив фотознімок лобового зіткнення автомобіля «Деу» з автомобілем «ВАЗ», який зробили десь на Житомирщині. Плачевна ситуація, без людських жертв не обійшлося. Фігурально кажучи, дві найбільші політичні сили не роз’їхалися також на слизькій дорозі до влади. Щодня чуємо про нові жертви. І серед учасників руху, і серед тих, кого цей рух не обходить. Тому під час обговорення резолюції про недовіру уряду не зникала впевненість, що залізна аргументація запеклих протиборців почала іржавіти. Адже говорили здебільшого про те, як трапилося, що так сталося, тоді як слухачів цікавило переважно, якою дорогою і як поїдемо далі.
Труситиме, доки не створять нову коаліцію, а вона не вкаже, хто сяде за кермо замість відставленого уряду. Але хоч би хто сів, він матиме значно менший грошовий ресурс, ніж торік. Так само він потребуватиме держбюджету на 2010-й рік, який є свого роду дорожньою картою для бізнесу. Гроші потрібні для покриття бюджетних розривів. А що вони будуть, то про це свідчать наміри: підвищувати соціальні стандарти, влаштувати малому бізнесу податкові канікули тощо. На це вказують хисткий фінансовий стан Пенсійного фонду й не таке швидке, як того хотілося б, відновлення кредитування з боку МВФ. Новий уряд приречений економити на видатках, а тому практикуватиме, як і його попередники, ямкові ремонти доріг і косметичні — замість капітального будівництва. Тенденція до превалювання видатків над доходами зберігатиметься і в другому кварталі року, попри очевидне промислове відновлення, що обіцяє менше проблем, але дорожчим коштом. Дешевшого хліба, ніж зараз, на споживчому ринку годі чекати. Заробітні плати та пенсії зростуть, але адекватно з ризиками несвоєчасної виплати й лише після того, як затвердять держбюджет. Якщо за кермо сяде, як я вже це припускав, Микола Азаров, то ямки об’їжджатимемо, але рухатися будемо віртуально — борги з ПДВ оформлятимемо облігаціями, митні збори — векселями, абощо. Власне, він і сам натякав на це в парламенті, прогнозуючи, що тільки через рік-другий ми вийдемо на параметри дороги, яка вже далеко позаду. Чи не залізна аргументація?!
Переміни, як шлях до порозуміння
Тим часом до неї ще потрібні продуктивні реформи в багатьох сферах економіки. На це також потрібні гроші, які країна продовжує втрачати, незважаючи на обнадійливі переміни в промисловості. Свіжий приклад — зупинка експорту електроенергії до Європи з Бурштинського енергоострова. Через брак запасів вугілля газової групи на теплових генерувальних станціях, у тім числі й на Бурштинській? Не без цього, бо й видобуток торік скоротився, і споживання його зросло внаслідок планових і аварійних зупинок атомних блоків, і газову групу вугілля металурги використовують як коксівну. Водночас, зважаючи на те, що від минулого року «експортну погоду» роблять не державні, а комерційні поставки (головно — приватної компанії «Східенерго», що входить до корпорації ДПЕК), торгувати зараз електроенергією, конкуруючи з низькими європейськими цінами, справа невдячна. А от з квітня — будь-ласка. До того ж тимчасова зупинка експорту — найкращий аргумент ще раз переконати Юлію Тимошенко в помилковості доручення НАК «ЕКУ» закуповувати вугілля винятково в державних шахт, адже найперше, що спаде на думку, — енергетики не встигли закупити вугілля за імпортом. Запинка експорту електроенергії лише прикрий епізод, але він добре ілюструє, що великий капітал не сумнівається у швидких коаліційних та урядових перемінах, які ще тільки готуються.
Я не здивуюся, якщо експортери електроенергії мають те, чого не мають у Мінпаливенерго, — вмотивованого календарного енергобалансу країни з розподілу сировинних ресурсів, динаміки завантаження тих чи інших паливних блоків, підключення гідроелектростанцій тощо. Якби такий енергобаланс мали в міністерстві, каже голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики Наталія Королевська, то, можливо, дефіциту вугілля на Бурштинській ТЕС не одержали...
Політиками керують емоції, а великим бізнесом — холодний розрахунок. Емоції — поганий порадник. Саме через них Юлія Тимошенко не знайшла спільної мови з бізнесом, за що, даруйте на слові, її позбавили водійських прав. Утім, чи, бува, не тимчасово? Адже, здається, саме її уряд затвердив правило, що водійські права мають необмежений термін дії.
Весна столичного розливу
А якщо серйозно, то гірших доріг за теперішні ми не мали вже десять років через негоду та брак грошей на доброякісний ремонт. Добрий приятель, який нещодавно зняв гіпс після падіння на вулиці, «порадував» звісткою, що на мій район очікує підтоплення. Зуб давав, бо Черновецький уже човна прикупив. Я сміявся, хоча було несмішно — лукава політика столичного голови завжди спирається на холодний розрахунок, а не емоції. Тому кияни не знають, до якого весняного розливу дійде справа, так само, як не знають, чому перезимували з ледь теплими батареями або на що витрачає влада їхні комунальні платежі.
Навіть базарного моніторингу задосить, щоб переконатися у тому, що кияни платять за послуги справно. Водночас ДК «Газ України» кваліфікує заборгованість АЕК «Київенерго» як найвищу в країні — понад 1,7 мільярда гривень. За даними на 1 березня, рівень сплати за природний газ для вироблення теплової енергії для потреб населення і бюджетних організацій дорівнював нулю! З огляду на це для АЕК «Київенерго» не підтвердили планові ресурси природного газу, а «Київтрансгаз» і «Київгаз» вже обмежили поставки блакитного палива в найбільші котельні міста. Тож, як прийде весна столичного розливу, то деякі житлові масиви можуть зустріти її без світла. Не набагато кращі справи з проплатою газових рахунків і в південних областях країни: це тільки підтверджує висновок, що бізнес — в очікуванні коаліційних та урядових змін.
...Я пригадую, як на сесії Київради заступник міського голови Анатолій Голубченко переконував депутатів, що чинне законодавство не дає змоги примусити районні служби прибрати територію від снігу. Й запевняв, що вони вже підготували відповідного листа до Верховної Ради й Президента країни з проханням внести в законодавче поле відповідні корективи. Його слухали і беззвучно реготали.