За оцінками Укргідро-метеоцентру, нинішньої весни аграрії змушені будуть пересівати близько мільйона гектарів озимих. Це майже 13 відсотків закладених з осені площ, тоді як торік озимі «обновляли» на 5 відсотках.
«Ми не кажемо про повну загибель, а говоримо, що ці посіви зріджені, малорентабельні, й щоб одержати нормальний урожай, їх потрібно пересівати», — зазначила начальник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру Тетяна Адаменко. — Серед причин втрат — зниження температур ще в грудні до випадання снігу й льодова кірка на багатьох полях.
Крім того, за інформацією «АПК-Інформ», можна очікувати підтоплення полів, але воно, зазначають фахівці, не страшне, якщо триває менш як вісім днів.
Що стосується проведення самої посівної, то Гідрометеоцентр прогнозує для неї стислі строки.
За такого характеру зими, з рясними опадами, не буває ранньої весни. Тому, прогнозує Тетяна Адаменко, матимемо дуже короткий період для сівби ярових. Короткий — за поєднанням оптимального зволоження й температури. За її словами, якщо зазвичай у другій половині березня вже триває масова сівба ярових на півдні, то нинішнього року це буде на початку квітня. А на решті території, що, можливо, на початку квітня тільки звільнятиметься від снігу, сівба розпочнеться в другій половині квітня. Водночас весняне зволоження ґрунту — це дуже добре. «Це була найбільша кількість опадів за холодний період за останні 15—20 років. Ми можемо говорити про те, — наголосила Тетяна Адаменко, — що на початок весняних робіт 99 відсотків полів будуть оптимально зволожені». І вологи в ґрунті вистачить надовго, навіть якщо гіпотетично припустити, що буде такий само сухий квітень, як торік.