Столицю України відвідав з гастролями театр тіней «Пилоболус» (США), відомий в усьому світі сміливими експериментами з рухом. Колектив, яким керують Р. Барнетт, М. Трейсі, Дж. Уолкен, має престижні нагороди за видатні досягнення в області культури, хореографії. Українські глядачі побачили виставу «Країна Тіней».
Перед початком вистави ми можемо роздивитися різноманітну бутафорію, якою заповнена сцена. Біла сукня на вішалці, рами-багети, пересувні екрани різної форми. Мить — і за допомогою всього цього розказано дивну історію.
Люблячі батьки оберігають доньку-підлітка від впливу масової культури. І допомагає їм у цьому країна Тіней. Дивні пригоди, пережиті підлітком у сні, допомагають дівчинці усвідомити справжні цінності у житті.
Серед тіней дівчинка зустрілася з Ангелом, який перетворив її на людину-цуценя, вручив клуночок і відправив подорожувати по світу. Тепер дівчинка не може говорити, лише гавкає, і світ людей не приймає її. Пройшовши через випробування, розпач, протест, боротьбу, вона заслуговує право бути Людиною. Крізь перекручування простору й часу героїня повертається в реальний світ.
Чарівні трансформації, що підкоряються логіці сну, демонструються на білому екрані. Вміле керування незліченним освітлювальним обладнанням створює фантастичні образи. Дуже натурально горить вогонь — це ворушаться пальці рук, слон їсть сіно, біжать краби, сходить сонце й пливе по небу місяць, автомобіль підстрибує на вибоях, вітер розвіває волосся. Артистам до снаги зобразити навіть меблі!
Вони легко й безстрашно виконують складні хореографічні «антракти» між тіньовими епізодами. Імітують польоти у хмарах, пересування по морському дну, причому замість кавалерів в одному із номерів героїню переносять дами! Справді, у балеті такого не побачиш. У країні Тіней екзотична квітка вивчає людину, а не навпаки, обмацує й дме у відповідь, з’їдає й випльовує. Величезна голова розмовляє, чхає, цілується, а потім трансформується в серце.
Вистава життєрадісна, глядачі сміються безупинно.
Десять заокеанських артистів скорили киян винахідливістю, почуттям гумору, чарівністю й щиросердим теплом.
На знімку: сцена із «Країни Тіней».