У Києві від постаменту пам’ятника герою громадянської війни, легендарному комдиву Миколі Щорсу, що на бульварі Тараса Шевченка, відшаровуються тонкі, але великі за розміром шматки. Біля його підніжжя — залишки стяжки, а між плитами — розкришений бетон.
У столиці останнім часом постраждало кілька монументів. Під аркою Дружби народів хулігани пофарбували в синій колір фігуру російського боярина. Хоча фарбу стерли, але блакитнуватий відтінок залишився. Нещодавно обрушився пам’ятник засновникам Києва — відлетіло пів-човна зі Щеком і Хоривом. Фахівці вважають, що через неміцний матеріал, оскільки «вік» монумента — лише 27 років. Відновити його коштуватиме кілька мільйонів гривень: пам’ятник, точніше, вже його копію, зроблять із довговічної бронзи.
Помітні руйнування пам’ятника-фонтана «Самсон» на Контрактовій площі. А барельєф Леніна на станції метро «Театральна» постраждав двічі — минулого грудня хулігани кувалдою погнули скульптуру, а цього року на лобі вождя випалили п’ятикутну зірку. Нещодавно від рук активістів націоналістичних організацій постраждала скульптура Леніна на Бессарабці. Зіпсовано монумент чекістам на Либідській площі. Кажуть, теж від рук ідеологічних противників. А от пам’ятник літературному героєві — знаменитому жебракові Паніковському (на Прорізний) страждає від банальних злодюг: у скульптури вже п’ять разів відрізали бронзовий ціпок...