Випадок називають безпрецедентним: зазвичай жертвам лікарських помилок у нашій країні не вдається отримати гідну компенсацію. Родина 32-річної Олени Пчеленко, яка померла в донецькій міській лікарні № 9, виграла позов проти медичного закладу. Два роки тому жінку госпіталізували для збереження вагітності. Але події розвивалися так, що дитину врятувати не вдалося. Після термінової операції пацієнтка померла через сильну кровотечу. Родичі просили про компенсацію в 6 мільйонів гривень, однак у рішенні суду йдеться про суму, що вчетверо менша.

Смерть жінки шокувала багатьох людей, які її знали. Олена служила в міліції та мала 10-річного сина. Разом із чоловіком мріяли про другу дитину. Завагітнівши, жінка дотримувалася рекомендацій і прислухалася до лікарів, коли ті заговорили про загрозу викидня. Лягла до лікарні, але після певних дій медиків (пізніше судмедекспертиза визнає ці дії помилковими) про збереження дитини вже не йшлося. Олені довелося терміново робити операцію: черговий лікар видалила мертвий плод. Після цього у пацієнтки розвинулася кровотеча, і жінка померла. Необхідного запасу донорської крові в лікарні не знайшлося. Чоловік потерпілої Володимир пригадує, що хотів залишитися біля дружини, яка перебувала у важкому стані. Але лікар відправила його додому: мовляв, усе добре, а ви лише заважатимете. «У нас і з дружиною одна група крові, і я пропонував здати кров. Мені відмовили», — із сумом каже чоловік. За його словами, знесилена Олена надсилала смс-повідомлення на мобільний телефон, скаржилася на сильний біль. Коли відкрилася кровотеча, повідомлення припинилися...

У цей час у лікарні розгорталися драматичні події. Необхідного запасу крові та плазми не було, їх довелося замовляти на станції переливання крові, дорогоцінний час спливав. Із дому терміново викликали завідувача відділення, який зробив пацієнтці ще одну операцію. Але було запізно: врятувати жінку не вдалося. Показово, що чоловікові пацієнтки ніхто не додумався зателефонувати. Так склалося, що про смерть дружини Володимир дізнався не від лікарів, а від Олениних колег.

Після скарги чоловіка й матері померлої пацієнтки порушили кримінальну справу. Під час розслідування було встановлено, що черговий лікар припустилася помилок. Однак її амністували у зв’язку із пенсійним віком. Ця лікар досі працює — тепер уже не у стаціонарі, а в поліклініці. Медик наполягає, що смерть пацієнтки — фатальний збіг обставин, а не помилка. Родичі Олени Пчеленко були незадоволені закриттям кримінальної справи і подали цивільний позов проти лікарні. Тепер медичний заклад повинен виплатити компенсацію в 1,5 мільйона гривень. По 500 тисяч отримають чоловік, син та мати потерпілої. Головний лікар міської лікарні № 9 Микола Тарасенко від коментарів відмовився. Стало відомо, що медичний заклад оскаржуватиме судове рішення.