Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Вибори закінчилися, але політики ризикують поглибити розкол і зіштовхнути країну в політичне та економічне протистояння. Свідченням цього є загострення ситуації в парламенті. Фракція «НУ-НС» виступає категорично проти змін до Регламенту, які відкривають шлях до формування коаліції з індивідуальним членством депутатів. З нашої точки зору — це грубе порушення Конституції, яка однозначно говорить: утворювати коаліцію можуть виключно фракції. Якщо політики не можуть домовитися і не хочуть, єдиною альтернативою є дострокові вибори до Верховної Ради. А топтання по Основному Закону не приймуть ані країна, ані світ, який стежить за першими кроками нової влади. Неконституційно створені коаліція та уряд будуть нелегітимними та не зможуть ефективно діяти. В разі ухвалення згаданих змін до Регламенту наша фракція звертатиметься до Конституційного Суду. Дія за принципом «усе й одразу» — найгірший із можливих варіантів для найбільшої фракції у парламенті. Альтернатива одна — повернення у конституційні рамки. Ми відкриті до переговорів з усіма політичними силами щодо конституційного формату коаліції на принципах законності та прозорості. Для нашої фракції неприйнятна лише коаліція з комуністами через глибокі світоглядні розбіжності.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
— Є таке твердження: для багатьох патріотизм закінчується там, де починається податкова декларація. За аналогію буде справедливим і таке твердження: патріотизм і турбота про людей відходять на задній план, коли на шальки терезів стає здоров’я нинішнього та наступного поколінь, з одного боку, і можливість заробити на лобізмі та сьогоденній вигоді, з другого. Блок Литвина висловлює глибоке занепокоєння станом державного контролю за поширенням в Україні продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми, прозорий механізм контролю продуктів харчування на наявність ГМО досі залишається не впровадженим у життя. Для захисту вітчизняного споживача від шкідливих продуктів харчування народними депутатами від Блоку Литвина було подано законопроект про надання інформації про вміст у продукції генетично модифікованих компонентів, законопроект впроваджує чіткі приписи — продукт повинен містити позначку про наявність або відсутність у його складі ГМО. Законопроект запроваджує і жорсткішу систему санкцій за порушення даного припису. Підтримана Верховною Радою ця ініціатива набула сили закону. Однак окремі лобісти не припиняють спроб знівелювати це. Тривожним сигналом є намагання Міністерства економіки й, на жаль, деяких депутатів обмежити сферу дії даного законодавчого акта.
Олександр ПЕКЛУШЕНКО, фракція Партія регіонів:
— Сьогодні в країні в повній відповідності з законами не діє жодний державний інститут. Держава тримається на 99 відсотків за рахунок високих принципів самосвідомості та законослухняності самих громадян. Ми, політики, зобов’язані відповідати цій високій свідомості своєю конструктивною роботою і поведінкою в парламенті. Всі вибори, які відбулися за останнє десятиліття, доводять: на щастя, Україна політично неоднорідна. На жаль, жодна з політичних сил не володіє блокуючим пакетом народної підтримки. З цього треба зробити висновок: у кожній партії чогось не вистачає, того, що є в опонентів. Змінити ситуацію можна одним: ми зобов’язані, не зраджуючи своїм програмовим цілям, а, отже, й виборцям, об’єднатися там, де в нас немає розбіжностей, — боротьба з бідністю, боротьба з корупцією, з кризами. Країна перебуває у безперервній політичній кризі. Й сьогодні юридично існує два блоки виконавчої влади: перший — це обласні та районні державні адміністрації. Їхні голови — це представники колишнього Президента. Другий блок — Кабінет Міністрів. А прем’єр і частина міністрів сьогодні перебувають на законному й заслуженому відпочинку. І в політиці, і в економіці країна живе на межі допустимого. Нині є такі виходи: 1) створити союз фракцій, у яких є і спискова більшість, і реально голосуючі 226 депутатів; 2) якщо не буде союзу фракцій і спискової більшості, створити відповідальну антикризову більшість для вирішення невідкладних питань.
Іван КИРИЛЕНКО, Блок Юлії Тимошенко:
— За майже 150 років, як Великий Кобзар Тарас Шевченко пішов від нас, багато змінилося. Але й надалі залишається чимало з того, з чим закликав боротися великий поет і пророк. Є неофіти, немає єдності, є розбрат. Як не згадати пророче: «Доборолась Україна до самого краю — гірше ляха свої діти її розпинають». Великий поет мріяв про сильну, заможну й самостійну Україну. І тільки нашому поколінню випав святий обов’язок виконати його заповіт: щоб кожен українець міг із гордістю сказати — ми дійсно живемо в сім’ї вольній, новій. І для цього потрібно не так й багато — дбати про країну та її громадян і жити, й діяти за законом, як за громадянським, так і за Божим. Ось чому саме сьогодні Юлія Тимошенко очолює потужну сучасну демократичну опозицію в країні.
Багато наобіцяно українським громадянам під час виборчої кампанії. Левова частка цих обіцянок — це фактично повтор того, що на практиці виконувалось урядом Юлії Тимошенко. І зараз є всі можливості виконати обіцяне. Депутати нашої фракції підготували низку законопроектів — зокрема, про внесення змін до законів про оподаткування прибутку підприємств (ми пропонуємо знизити цей податок), про податок на додану вартість стосовно зниження податкового тиску, який ліквідує безсистемність, зміни до закону про запобігання негативним наслідкам від фінансової кризи, який передбачає право громадян отримувати першочергові продукти харчування та ліки за доступними цінами.
Євген ЦАРЬКОВ, фракція Комуністичної партії:
— Напередодні 65-річчя великої Перемоги нашого народу над фашистською чумою замість того, щоб відзначити внесок видатних радянських воєначальників, Ющенко присвоїв Степанові Бандері звання Героя України. Бандері, який був одним із засновників «батальйону смерті». Фракція КПУ відзначає, що прийняті укази спрямовані на подальшу фашизацію України, ґвалтування історичного минулого, спаплюження народної пам’яті. Ці укази — цинічна зневага святих почуттів ветеранів Великої Вітчизняної війни, наруга над пам’яттю мільйонів радянських воїнів, які поклали своє життя в боротьбі з фашистськими загарбниками та їхніми прислужниками. У день інавгурації Президента України Європейський парламент засудив рішення екс-президента Ющенка про присвоєння С. Бандері звання «Герой України» і сподівається на його скасування. Фракція КПУ розпочала збір підписів та протестні акції «Ні фашизму в Україні». І закликаємо Верховну Раду напередодні 65-ї річниці великої Перемоги підтримати ініціативу Європарламенту.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.