Учора парламент узаконив входження до коаліції не тільки фракцій, а й окремих депутатів. Народні обранці внесли зміни до закону про Регламент і зробили ще один крок до створення нової коаліції і формування уряду.
Щоправда, у багатьох політиків і юристів це рішення викликало неоднозначне тлумачення. Оскільки Конституція визначає, що у Верховній Раді «формується коаліція депутатських фракцій».
Одначе прихильники нового Президента Віктора Януковича звертають увагу на те, що водночас КС також зазначив, що порядок формування коаліції визначається законом про Регламент, а на момент винесення рішення від 18 вересня 2008 року його ще не було. Проте вони не заперечують, щоб зміни до закону про Регламент ще раз оцінив єдиний орган конституційної юрисдикції, а для цього, як відомо, потрібен час. Таким чином, законодавчих перешкод для формування коаліції і фракціями, і окремими депутатами не існує. Отож можна прогнозувати, що після набрання чинності змін до закону про Регламент коаліцію таки буде сформовано.
А напередодні інформаційні агентства розповсюдили відкритий лист народного депутата, лідера партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка до Віктора Януковича. Колишній Голова Верховної Ради закликав нового главу держави не порушувати Основний Закон, а оголосити дострокові парламентські вибори. Водночас народний обранець пропонує на цей період створити тимчасову коаліцію і призначити новий уряд.
Щоправда, Віктор Янукович у неділю в телеефірі ІCTV сказав, що у країні немає грошей для проведення будь-яких виборів. Отож, на його думку, лише створення нової коаліції дасть змогу сформувати уряд для стабілізації економічної ситуації.
У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключив, що цього тижня буде не тільки сформовано коаліцію, а й призначено новий уряд. На його думку, найбільше шансів стати Прем’єр-міністром має Микола Азаров.
Водночас чимало політиків, які погоджуються з тим, що країна перебуває у вкрай тяжкому економічному становищі, ставлять риторичне запитання: «А чи можна заради того, щоб подолати економічному кризу, іти неправовим шляхом?» Та іншого шляху поки що ніхто не бачить. І ніхто не пропонує варіантів розв’язання проблеми паралічу влади.