Уже сьогодні сесія може затвердити зміни до відповідних законів щодо запровадження на місцевих перегонах відкритих списків кандидатів у депутати і посилити відповідальність обранців перед виборцями.
До розкладу засідань парламенту нинішнього пленарного тижня включено понад 60 питань, із них для розгляду в другому читанні 10 законопроектів, повідомив на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Зокрема, депутати планують розглянути законопроекти про мінімізацію впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості, зміни до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії корупції, у середу — зміни до законів про місцеві вибори, у четвер — законопроекти про ринок земель, про реабілітацію жертв політичних репресій, про безпечність та якість харчових продуктів. У п’ятницю — звіти чотирьох тимчасових слідчих комісій та спеціальної контрольної комісії Верховної Ради про хід виконання державної програми приватизації на 2009 рік. Наступний тиждень, 15—19 березня, парламентарії працюватимуть у комітетах і фракціях, 22—26 березня — з виборцями, а наступний пленарний тиждень відбудеться 30 березня — 2 квітня.
Глава парламенту В. Литвин наголосив, що депутати мають також визначитися щодо проведення дочасних виборів у низці населених пунктів.
Під час виступів лідерів фракцій Олександр Єфремов (Партія регіонів) заявив: те, що із 66 законопроектів, винесених на розгляд сесійної зали, лише 10 урядових, насторожує і свідчить про потребу якнайшвидше сконсолідуватися парламентові та сформувати коаліцію і уряд.
Лідер КПУ Петро Симоненко підтримав думку про потребу негайно розглядати питання про формування уряду. Лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров запевнив, що його фракція готова до конструктивної роботи і не має заперечень щодо розгляду запропонованих питань. Бютівці запропонували невідкладно розглянути низку економічних та соціальних законопроектів.
Резонансно пролунала заява лідера фракції «НУ—НС» Миколи Мартиненка про те, що більшість депутатів із фракції не голосуватимуть за ухвалення змін до Регламенту Верховної Ради в другому читанні. «Фракція виступає категорично проти формування коаліції шляхом індивідуального членства депутатів і даватиме на диво мало голосів при голосуванні за цей законопроект у другому читанні», — наголосив він.
Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав колег думати не про те, як розвалити парламент, а як його змусити запрацювати, шукати правовий вихід із ситуації. «В іншому разі — давайте внесемо проект постанови про достроковий розпуск парламенту і проголосуємо за нього в таємному режимі. І побачимо, скільки буде голосів», — сказав він. В. Литвин назвав неприйнятними пропозиції про технічну більшість, технічний уряд. «Що заважає формувати коаліцію у визначений Конституцією термін?» — риторично запитав він. На його думку, лише одне бажання: мати свого прем’єра.
Заступник глави парламенту Микола Томенко наголосив на потребі вирішити питання про заміну депутатів-сумісників, які перейшли працювати в адміністрацію Президента, серед яких є і голови парламентських комітетів. Зокрема, Комітету з питань свободи слова, який має розглядати питання про призначення нових членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за квотою парламенту. Глава парламенту пообіцяв, що до п’ятниці це питання має бути вирішено.
***
Після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин зазначив, що місцеві вибори можуть бути проведені восени 2010 року. Але до того часу треба внести відповідні зміни до законодавства та Конституції, а під час прийняття держбюджету-2010 — передбачити фінансування місцевих виборів. Він нагадав, що його розпорядженням вже створено робочу групу, яка комплексно опрацьовує питання щодо проведення в Україні виборів до місцевих рад. За словами В. Литвина, зокрема, йдеться про приведення у відповідність термінів перебування на посаді голів міст і депутатів. Адже ця різниця, згідно з чинним законодавством, становить один рік.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.