«Світе тихий, краю милий, моя Україно, за що тебе сплюндровано?»

Цими днями в Україні та світі відзначають Шевченківські дні. Учора з нагоди 196-ї річниці від дня народження Кобзаря Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь у покладанні квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в Києві. А Президент України Віктор Янукович після вшановування пам’яті Кобзаря у столиці побував з робочою поїздкою у Каневі (Черкаська область).
Там глава держави зустрівся з лауреатами цьогорічної Шевченківської премії. До речі, напередодні цієї зустрічі в інтерв’ю радіо «Свобода» голова Шевченківського комітету Микола Жулинський заявив, що Віктор Янукович скоротив розмір Шевченківської премії на 40 тисяч гривень. «Розмір премії визначено указом Президента України Віктора Януковича, це 130 тисяч гривень. Хоча минулого року ця сума становила 170 тисяч гривень», — заявив він. Вручаючи премії, глава держави наголосив, що єдиною державною мовою в Україні була і залишиться українська.
Після зустрічі з лауреатами Віктор Янукович провів нараду з питань реконструкції Шевченківського музею-заповідника у Каневі, яку плановано зробити за спонсорські кошти. В попередньому номері «Голос України» писав про те, що музей Кобзаря на Чернечій горі не приймає відвідувачів уже сім років. За цей час на реконструкцію, за словами в. о. гендиректора Шевченківського заповідника Олександри Солопченко, було виділено близько 60 мільйонів гривень і ще тридцяти бракує. Проте, на переконання працівників музею, якби виділення коштів було регулярним, а контроль за їх використанням суворішим, то і музей би вже працював, і 60 мільйонів вистачило б. Нині роль музею виконує хатинка під солом’яним дахом — перший народний музей Тараса Шевченка, що називається Тарасова світлиця. Водночас попереду два ювілеї — наступного року 150-річчя з дня смерті поета, а 2014-го — 200-річчя від дня народження. Безумовно, до цих дат необхідно, щоб музей був відреставрований. Адже попередні ювілеї Кобзаря відзначалися на світовому рівні.
Тим часом у Києві біля пам’ятника Кобзареві Юлія Тимошенко провела віче вшановування пам’яті поета. Під час виступу перед учасниками п’ятитисячного віче вона закликала всі націонал-демократичні сили об’єднуватися в єдину опозицію чинній владі та розкритикувала представників тих патріотичних сил, які ведуть переговори з Партією регіонів про створення коаліції. А заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко додав: «Так склалося, що українські політики в добрі часи приходять до Тараса Шевченка поодинці, а в тяжкі часи — всі разом. І в цій недобрій традиції є добра складова, бо сьогодні є всі підстави об’єднатися демократичним та патріотичним політичним силам».