Коли до відкриття чемпіонату світу з футболу у Південній Африці залишилося менше ста днів, президент ФІФА Йозеф Блаттер висловив переконання, що турнір матиме великий успіх, а африканські вболівальники зможуть придбати квитки на матчі, попри критику щодо їх зависокої ціни.
Генеральний секретар ФІФА Джером Вальк також обіцяє, що стадіони будуть практично заповнені, бо вже зараз продано понад два мільйони квитків із загальної кількості 2 мільйони 800 тисяч. Африка вперше прийматиме чемпіонат світу з футболу, і почуття гордості та піднесення відчувається скрізь на континенті. Але чи за графіком іде підготовка до турніру?
Наприклад, ситуація з продажем квитків не така вже й райдужна, як на те сподівалися організатори. Днями чільний представник ФІФА був змушений заперечувати, що для мешканців африканських країн квитки на матчі чемпіонату — не по кишені.
Найдешевший квиток на матч чемпіонату світу для негромадян Південної Африки коштує 80 доларів. Для порівняння, у Камеруні середня місячна зарплата становить 56 доларів, та й чимало нігерійців скаржаться, що не можуть собі дозволити поїхати на чемпіонат. Один із камерунських уболівальників сказав кореспондентові Бі-Бі-Сі, що навіть якби він мав гроші на квитки, їх практично неможливо придбати, бо немає доступу до Інтернету.
Існує й чимало інших організаційних проблем, наприклад, транспортна. Дістатися до Південної Африки з інших частин континенту насправді надзвичайно складно. Спочатку треба летіти до... Європи. ФІФА зараз намагається вирішити цю проблему, оскільки футбольні функціонери завжди казали, що хочуть перетворити цей турнір на справжнє свято для африканських уболівальників. Тому вони планують організувати дешеві прямі авіаперевезення і вже ведуть переговори з однією з провідних світових авіакомпаній. Але ці зусилля можуть виявитися запізнілими, і тоді повториться ситуація з Кубком Африканських Націй на початку року в Анголі, коли практично на стадіонах не було вболівальників з-поза меж самої Анголи.
Нагадаємо, що команди-учасниці фінального турніру виступатимуть у різних містах, а не в одному регіоні, і це може створити додаткові проблеми з продажем квитків уболівальникам, зокрема і з Європи. Існують певні побоювання щодо безпеки для туристів, розбудови належної інфраструктури тощо. Наприклад, у місті Дурбан й досі не завершені кілька інфраструктурних проектів коштом у багато мільйонів доларів, хоча ФІФА обіцяє, що до відкриття турніру усе буде готове. Загалом же турнір називають такою собі «золотою нагодою» для цілої Африки.
Організувати чемпіонат світу в Африці було давньою амбіцією ФІФА і особисто пана Блаттера. І, може, трохи несправедливо надто зосереджуватися на негативних моментах організації. Адже насправді чемпіонат світу відбудеться у країні, що розвивається, вперше від 1986 року, коли турнір приймала Мексика, — вважає Бі-Бі-Сі.
На знімку: грають майбутні зірки африканського футболу.
Фото з архіву «Голосу України».