Результат виступів національної збірної України на зимовій Олімпіаді 2010 року у Ванкувері був цілком прогнозований. На цьому наголосив президент НОК України Сергій Бубка (на знімку) на прес-конференції у Києві, присвяченій підсумкам XXІ зимових Олімпійських ігор: «Олімпіада у Ванкувері. Враження. Перспективи українського олімпізму».
— Міжнародний олімпійський комітет визнав, що Олімпіада у Ванкувері пройшла на належному рівні. 26 країн виграли медалі. На жаль, цього не змогли зробити ми, — сказав пан Бубка. — Як і з Ігор 2002 року у Солт-Лейк-Сіті, команда повернулася без нагород. Цього разу найкращий результат показав біатлоніст Андрій Дериземля, який став п’ятим. Андрій був близький до завоювання медалі, але його підвела стрільба. Також мала шанси по ходу дистанції на призові місця і жіноча команда з біатлону, яка у підсумку посіла шосте місце. Десь їм просто трішки не поталанило. Але всі ми розуміємо, що вони люди, є обставини, об’єктивні речі, які, мабуть, психологічно не дали упевнено виступити.
Член Міжнародного олімпійського комітету також був розчарованим тим, що у Ванкувері Україну у фігурному катанні не представляли жінки.
«Прикро, що у жіночому фігурному катанні у нас не було жодної представниці. Якщо ви пам’ятаєте, у 80-х роках зробили два центри підготовки — в Одесі та Дніпропетровську. І ми мали золото Віктора Петренка в Альбервіллі та Оксани Баюл у Ліллехаммері. На тому все й закінчилося, і сьогодні ці ковзанки не працюють. Був у нас колись і бобслей, і ковзанярський спорт. Не існує у нас і баз для лижного спорту», — констатував президент НОК.
Утім, для детальнішого аналізу виступу українських олімпійців у Канаді, за словами Сергія Назаровича, потрібен час. Необхідно, щоб спортсмени, тренери, незалежні експерти зробили висновки і вирішили, що робити далі. « Якби ми виграли медаль, то виступ був би взагалі чудовим. Нині напрошується один висновок: на «руїнах» 90-х років про більше годі й мріяти. Адже наші спортивні споруди знаходяться у занедбаному стані», — сказав президент НОК України.
Ще однією причиною такого виступу української збірної він назвав відсутність у команді конкуренції серед молоді. «У зимових видах спорту у нас зовсім небагато спортсменів, з яких можна було б виховати атлетів високого спортивного рівня», — вважає олімпійський чемпіон Сеула.
— Окрім того, у нас відсутня належна підтримка з боку держави, — додав глава олімпійського відомства. — Хотілося б, щоб керівництво країни на всіх рівнях розуміло: передусім має бути здорова нація, а потім — усе інше. Тоді у нас будуть і успіхи, і медалі.
Нинішній стан справ в українському спорті Сергій Бубка, зокрема, планує обговорити з Віктором Януковичем. Він висловив сподівання, що Президент України підтримає його пропозиції про необхідність радикальних змін у спортивній галузі. «Нам потрібно побудувати новітні бази, які дадуть майбутніх чемпіонів. Взагалі спортсмена готують 10—12 років. Тому у цьому напрямку має бути чітка система».
Водночас пан Бубка зазначив, що також необхідно активніше залучати бізнес-структури, сучасних менеджерів. Лише тоді в Україні підвищиться рівень федерацій, а спортивна наука зробить крок уперед, наголосив він.
А ще президент НОК повідомив: чотириразова чемпіонка України у парному катанні Тетяна Волосожар у найближчому майбутньому продовжить виступи за іншу країну.
«Сьогодні постає питання, що буде з Тетяною Волосожар. У неї є домовленість про переїзд до Росії. Там їй знайдуть партнера». Раніше подібне було з уродженкою Київщини Оленою Савченко, котра переїхала до Німеччини і у Ванкувері вже під німецьким прапором разом із Робіном Шолкови стала бронзовою прзеркою в парному катанні. Тепер тією само стежкою прямує й Волосожар...
Фото агентства Прес-КІТ.