Незмінним успіхом у севастопольців користуються виставки, які з грудня 2008 року влаштовує громадська організація «Жіночий клуб «Фрезія». Більшість з них — традиційні. Наприклад, щорічна тематична виставка рукоділля «Освідчення в коханні», на якій представляють експонати, виконані руками чоловіків у переддень 8 Березня. А взагалі «Фрезія» — це об’єднання цікавих і по-своєму унікальних людей, їхнього таланту і бажання реалізувати свою мрію.
Бісероплетіння, вишивка нитками й стрічками, фото, живопис, графіка, мозаїка з морської гальки, батик, клаптикова творчість, декоративно-ужиткове мистецтво, кераміка, авторська лялька, іграшки, прикраси, виконані в техніці фриволіте, з полімерної глини, шкіри — це ще не повний перелік тематичних виставок клубу «Фрезія», що поєднують людей різних професій і віку (від школярів до пенсіонерів). Викликають інтерес запозичені з японської культури техніки створення оригамі, ікебани...
У клубі «Фрезія» у вигадливий одяг можуть вбрати звичайнісіньку пляшку шампанського, і тоді вона стає витвором мистецтва, дорогим подарунком. Тут можна побачити, а іноді — купити чи замовити майстрові теплі капці з повсті, іграшки, українську вишиванку, декоративні свічки, різні прикраси, біжутерію, декоративні розписні дошки, сувенірне мило ручної роботи з ароматом кримських трав.
А відвідувачі виставки «Святий льон», на якій було представлено два десятки робіт сімферопольця Володимира Денщикова, виконаних у техніці, що не має аналогів у світі, були просто вражені побаченим. Народний артист України, художник-постановник і режисер Кримського драмтеатру створює світ образів, «пише» картини, ікони... лляною ниткою. Одну з останніх його робіт — ікону Святого Благовірного князя Олександра Невського, що складається більш ніж з 9 млн. вузликів, Володимир створював більше року.
Серед учасників виставок — прославлені майстри й новачки, що роблять перші кроки в обраному напрямі творчості. Тут не тільки професійно покажуть, на що здатні талановиті люди, а й запросять тих, хто хоче чомусь навчитися, на майстер-класи, до творчих майстерень. У виставочному залі за адресою площа Нахімова, 1 завжди велелюдно — щомісяця клуб «Фрезія» проводить тут не менш як дві виставки. Головна нинішнього року — міжнародна фотовиставка «Обличчя епохи, що минає» — присвячена 65-річчю Перемоги, ще попереду.
На знімках на виставці «Бісерна фантазія»; вишивка стрічками; «Одягнене» майстрами клубу шампанське; розпис на камені.
Севастополь.
Фото автора.